Управляващите в пожарен пиар вдигат пенсии, изядени вече от инфлацията

0
86
Лицето на промяната Кирил Петков

Ковид добавката от ГЕРБ остава завинаги в пенсиите, коалицията била силна

Пред вас сме като правителство и като коалиция. Мерките, които ще ви прочета сега са на бази общите ни виждания, че когато става дума за стандарта на живот на българите, ние сме единни. Мерките са възможност да защитим най-уязвимите“.

Това коментира премиерът Кирил Петков, който представи мерките срещу инфлацията, пише Трибюн.

Ковид добавката, въведена от ГЕРБ заради ковид кризата преди 2 години, остава завинаги в пенсиите.

Питат ни къде са парите от кражбите – ето, отиват при хората“, обяви Петков. „Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.“, похвалиха се от коалицията без да признават с колко междувременно се е вдигнала инфлацията, нито поредицата заеми.

Сред обещанията бяха още по-евтин хляб заради 0% ставка на хлебните изделия и по-ниско ДДС за парно и топла вода, както и някои горива.

Остава и идеята за ваучери по 12,50 лв. на месец за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

Искам да се обърна към всички икономисти, които смятат, че тези мерки ще повишат инфлацията. Много ясно да се знае – тази инфлация не е българска. Тази инфлация е световна“, смята Петков.

Коалицията сме заедно, силни“, подчерта Петков.

В спор и в диалог, заставаме пред вас обединени. Излизаме с план-решение“, заяви и Корнелия Нинова.

Увеличава се и размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година.