Урсула фон дер Лайен чака Петков, а не Радев на Европейския съвет в Брюксел

0
329

Да, но и Радев се точи да дефилира там

„Поздравления за избирането Ви за министър-председател на България, Кирил Петков. С нетърпение чакам да се срещнем в четвъртък на EUCO“. Това написа в туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Нека започнем да работим заедно за бързото стартиране на Next Generation EU в България, за да осъществим успешно зелено и цифрово възстановяване“, допълва тя.

Изявлението й противоречи с плановете на българската страна не Кирил Петков, а Румен Радев да пътува за последната за годината среща на евролидерите.

Не е ясно дали след изричната покана на председателя на ЕК няма да се наложи промяна в план-графика и все пак Кирил Петков да замине за Брюксел.

По-рано Клуб Z, позовавайки се на постоянното представителство на страната ни в Европейския съюз, съобщи, че Радев ще пътува вместо Петков до Брюксел.

Участието в Европейски съвет предполага държавата членка да бъде представена от държавен или правителствен ръководител с необходимите за целта конституционни правомощия. Титуляр в тази позиция е министър-председателят, въпреки че в последните месеци пътуваше Радев. Това се дължеше на липсата на редовно правителство.

В сряда е насрочена и среща на върха на Източното партньорство, която също Петков може би ще пропусне.