Урсула фон дер Лайен: Интерконекторът е свобода от руската зависимост

0
30
Урсула фон дер Лайен

Проектът е нова ера за България и за Югоизточна Европа, подчерта председателката на ЕК

Интерконекторът за пренос на газ между Гърция и България означава свобода от руската зависимост, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която присъства на церемонията за официалното започване на търговските операции на връзката, съобщава Дневник.

Тя каза, че проектът е нова ера за България и за Югоизточна Европа, тъй като ще позволят постъпването на газ от източници, различни от Русия.

„България получаваше 80% от газа си от Русия, но след започването на ужасяващата война в Украйна и енергийната война срещу Европа, този проект означава свобода, свобода от руската зависимост“, подчерта Фон дер Лайен, добавяйки, че през интерконектора може да се пренесе достатъчно газ, че да покрие всички национални нужди на България.

„Европа има всичко необподимо да се освободи от хватката на Русия и всичко, от което се нуждае, е политическа воля“, каза председателят на Европейската комисия. Тя подчерта, че „силата на ЕС е в общността“ и че „без обща европейска решителност сме заплашени от резцепление и от отслабване“.

Фон дер Лайен припомни, че ЕС договори извънредни мерки за намаляване на сметките за енергия, предизвикано от намаляването на руските доставки и че полага усилия да осигури алтернативни източници от по-сигурни доставчици.

Тя увери, че идната седмица европейските лидери, които се събират в Прага, ще обсъдят още възможности за компенсиране на проблемите в резултат на енергийната криза.