US командоси изплашиха работници в цех в пловдивско село по време на обучение

0
47

МО проверява случая

Проверки и реакции, след като военни нахлуват въоръжени и погрешка в производствена фирма край пловдивското село Чешнегирово. Инцидентът е от 11 май и става въпрос за междунационално обучение.

Министерството на отбраната започва проверка по случая, като до момента при тях няма постъпили сигнали или жалби, а американското посолство в България ще проучи дали има американски военни сред командосите.

На 11 май край пловдивското село работници от цех в селото станаха неволни участници в многонационално военно учение. Командоси нахлули в производствена фирма и с насочено към персонала оръжие, заставили хората да изпълнят заповеди. Случаят е записан от охранителните камери, а работниците очакват извинение и обяснение от Министерството на отбраната.

Фирмата, която погрешка е била атакувана от войници, е в непосредствена близост до военното летище в Чешнегирово. На видеозаписите се вижда как 7 въоръжени войници прескачат оградата, влизат в цеха и заставят трима работници да седнат на земята и правят прочистване на помещенията. Имало е 7 души, които са били свидетели на всичко това. Силно уплашени, хората не са подали сигнал на 112, а са се обадили на управителя на цеха. На него обяснили, че войниците говорели на английски, а униформите им били на армията на САЩ.

Собственикът на цеха вече е подал жалби и е категоричен, че очаква обяснения и извинения.

„Значи възприели сме, че сме внесли жалба във Военна прокуратура и в Гражданска прокуратура. Не знам така ли се казва. Окръжния съд, да – окръжната прокуратура. С които те се сезират и съответно ще вземат мерки“, заяви Марин Димитров, собственик на цеха.

От Посолството на САЩ научили сега за инцидента и заявяват, че ще сътрудничат изцяло с всяко разследване. До момента при тях не са постъпвали сигнали или жалби.

В началото на май в България се проведе международното НАТО-овско учение „Swift Response“. В него взеха участие подразделения от САЩ, Италия, а едно от летищата, които бяха използвани за тренировките беше в Чешнегирово.

Тази сутрин говорителят на служебния кабинет Антон Кутев коментира, че потърпевшите от фабриката са подали сигнал до Окръжна и до Военна прокуратура, жалба до Министерство на обраната не е подавана, но то се е сезирало и проверка върви.

„Възможно най-бързо ще бъде направена проверка какво се е случило там. Американските военни подлежат на проверка навсякъде по света, най-малкото от американската армия, в чиито качества надали някой се съмнява“, каза Кутев и увери, че министерството ще си свърши работата.