Уволниха шефа на разузнаването Атанас Атанасов

0
98
Атанас Атанасов Снимка: 24 часа

Новият директор на агенцията ще бъде Антоан Гечев

Правителството предложи на президента Румен Радев да освободи и шефа на разузнаването Атанас Атанасов, обяви говорителят на МС Антон Кутев.

За нов началник на държавната агенция се предлага Антоан Гечев.

Кутев обяви и мотивите като един от тях е „неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност“.

Освен това досегашният шеф на разузнаването не е давал „еднаква по обем и съдържание информация на президента на републиката, на председателя на НС и на министър-председателя, разясни говорителят на кабинета.

Атанасов беше един от шефовете, които бяха обвинени от служебния министър Бойко Рашков, че са си пуснали дълъг неплатен отпуск до септември. Той, както и освободеният председател на ДАНС Димитър Георгиев обаче прекратиха отпуските си и се върнаха на работа на 19 май.

С мотив нарушена политическа неутралност беше сменен и шефът на ДАНС на 26 май.

В ДАНС пък е назначен нов заместник-шеф на мястото на уволнения през май Недялко Недялков. Според него смяната е била предприета заради това че неговият подпис стои под отнетия достъп на Рашков до класифицирана информация, издаден преди 2 години за срок от 3 години.

Мандатът на Недялков, който е до 25 юли 2023 г. ще довърши Станислав Станчев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Станчев притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Танкови войски-строеви“ от ВНВУ „Васил Левски“ и по специалността „Финанси“ от УНСС. Работил е в ДАНС. Заемал е длъжности в силите на НАТО в Афганистан.