В 3.00 часа през нощта проф. Тагарев е сменен заради яростната съпротива на БСП

0
935
Тодор Тагарев

Нинова е успяла да убеди премиера Кирил Петков, че Тагарев ще взриви коалицията

„Или сменяте кандидатурата на Тагарев за военен министър, или правителството пада“, са заявили на снощно драматично заседание депутатите от ПГ на „БСП за България“ пред премиера Кирил Петков, пише Епицентър.бг.

Социалистите били непреклонни, че няма да подкрепят проф. Тагарев заради ястребските му позиции, а без техните гласове той не може да бъде избран, освен ако ПП не опрат до подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

До 23 часа снощи кандидатурата на Тагарев все още беше на дневен ред.

Предполага се, че в нощните часове Корнелия Нинова е успяла да убеди премиера Кирил Петков, че Тагарев взривява управляващата коалиция. Лидерът на БСП е обяснила на премиера, че по никакъв начин не е възможно левицата да гласува за Тагарев и че дори и да мине кандидатурата му в парламента днес, то след няколко седмици коалицията ще се разпадне заради неговите неприемливи позиции, съобщава Епицентър.

Самият Драгомир Заков е сюрпризиран с новината през нощта и тази сутрин е взел първия самолет от Брюксел за София, за да се появи спешно в парламента.

Новината за смяната на Тагарев беше шок за част от депутати, които минути преди началото на парламентарното заседание научиха от медиите, че за поста на отиващия си Стефан Янев ще бъде предложен дипломат от кариерата и военен представител в Брюксел. Постоянен представител на България в НАТО е Драгомир Заков.

Новата кандидатура бе внесена минути преди 11 часа в деловодната система на Народното събрание.