В Благоевград ИТН/ПППП – ДПС – Мисията Не/Възможна

0
738
Община Благоевград

Движението хвана в мъртва хватка новият кмет на Благовеград – Илко Стоянов

Георги Аргиров

Вече повече от половин година ИТН има представител на местно ниво, в лицето на Илко Стоянов. Юристът стана кмет на Благоевград, след като съдът отстрани предишният управник инж. Румен Томов /издигнат като независим, но подкрепен от БСП/, като по този начин в Благоевград се проведоха предсрочни кметски избори.

Областният център на Пиринско има репутацията на „емблема за националните политически течения“!

Ето, месеци преди „канадския аферист от Харвард“ да бъде избран за министър-председател в коалиция с ИТН, Слави и компания вече имаха кмет. Като служебен министър на икономиката Кирил Петков, малко преди да сдаде поста посети Благоевград и се срещна с Илко Стоянов – първият кмет на ИТН в България. От Благоевград тръгна и тенденцията ГЕРБ да губи политическа тежест, а лидерът на партията Борисов да заобикаля града сякаш е прокажен…

Гледайте Благоевград – мислете за България!

От момента на заемането на местната власт, при слаба подкрепа и ниска избирателна активност, кметът Илко Стоянов като че ли започна да води тънка политическа игра, и непосилна за него битка на принципа – сам срещу всички – дори и срещу тези, които го бяха подкрепили на местните избори, за да се разграничи от тяхното влияние и да създаде собствен властови център!

Първите му ходове като кмет бе да възстанови на ключовите им позиции част от администрацията на бившия кмет д-р Атанас Камбитов, с което да си гарантира някаква работеща структура. Повечето от кадрите, които върна към онзи момент гравитираха около ГЕРБ, но сега се разграничават от местната структура на партията. Тези назначения ставаха с мълчаливото съгласие на доскорошните управляващи и предизвикваха смесени чувства в благоевградската общественост, в която все още съществуваше негативното възприятие на термина „модела Камбитов“.

На втори план обаче се разгръща една друга интересна тенденция, индикираща теченията, които по всичко изглежда ще протекат и на национално ниво, и която Стоянов опитва да скрие от благоевградската общественост

Едва ли за някого е тайна, че ДПС отдавна не е етническа партия /както я наричат мнозина/ а по-скоро е организация на бизнес – интересите. И така ТЯ /ДПС/ и ТЕ /други политически субекти, ако трябва да цитирам д-р Ахмед Доган/ играят политически игри – да постигат власт, да губят власт, но и до това ДПС винаги да бъдат на власт!

Тази игра винаги е била освен на национално, но и на местно ниво!

За съжаление ролята на структурите на ДПС в местната власт досега беше подценявана от обществото, а тя всъщност е тази която най-добре показва, колко незаобиколими, и проникващи бързо и навсякъде са пипалата на организацията, и как хващат в желязна примка местната власт, независимо коя е тя. В такава примка бързо и злополучно попадна и Илко Стоянов, който изкушен от това да получи  лесно твърдия електорат на ДПС, всъщност показва, защо хората не следва и не трябва да гласуват за случайни политически проекти и политици – еднодневки!

И колко бързо, и колко много зависимости може да развие човек жаден за власт и докоснал се до властта!

Всъщност попадането в примката на ДПС не е самоволен акт или случайно събитие, а породено от жаждата да бъдат спечелени освен трите сигурни гласа на съветниците от ДПС в местния общински съвет, но и цялата им електорална подкрепа от близо 2000 гласа в община Благоевград за изборите за кмет догодина, и най-важното – да се овладее вота на неполитически ангажираната, но гласуващата електорална маса на ДПС в циганските и селските секции в общината чрез материалното им ангажиране – инструмент овладян до съвършенство от ДПС.

Именно в доказателство на това, на изборите състояли се на 11.11. 2021 г., единственото образувано досъдебно производство в Благоеградска област срещу политическо лице за купуване на гласове, бе срещу общинския съветник и лидер на градската организация на ДПС в Благоеград – Мехмед Вакльов.

Общинският съветник Мехмед Вакльов е обвинен в търговия на гласове на последните парламентарни избори.

ДПС има трима общински съветника в ОбС – Благоевград, които въпреки, че не блестят с активност и инициативност в местните дела, явно добре търгуват подкрепата си и кадруват и разпределят порциите в общината. Едно от първите емблематични назначения, бе именно назначаването на съпругата на втория общинския съветник от ДПС – Исмет Узунов, Галена Манова – Узунова за директор на Правната дирекция на община Благоевград,  с което ДПС получи директен достъп до информацията свързана с провеждането на всички обществени поръчки в общината.

Съпругата на Исмет Узунов Галена Манева – Узунова е назначена на работа в кметската администрация в Благоевград.

Няколко седмици по-късно отново по предложението на кмета Стоянов като извънредна точка бе внесено и искане до Общинския съвет да бъде освободен дългогодишния управител на общинското дружеството „Паркинги и гаражи“ ЕООД и член на ГЕРБ – Васил Атанасов и на негово място да бъде назначен, не друг, а третият съветник от ДПС – Ивайло Червилов,с което бе предоставена възможността за контрол на над 50-те служители на дружеството и неговите финанси.

В същото време съпругата на съветника Червилов – Тереза Механджийска също е общински служител, но в друго емблематично общинско предприятие каквото е „Спортни имоти“.

Предложението свари неподготвени съветниците от ГЕРБ и те бяха изолирани като малцинство в решението за назначаването на новия управител на общинското дружество, но и остана без реакция от политическото ръководство на ГЕРБ в Благоевград, явно примирило се с процесите на „изчегъртване“.

Така хванат в мъртва хватка от ДПС, кмета Илко Стоянов пое риска да плати високата цена да не спечели наближаващите само след година и половина избори, защото заигравката му с ДПС няма да бъде простена от чувствителните избиратели в областният град!

Нещо повече, като единствен кмет на ИТН на национално ниво, всички подобни политически решения и заигравки, няма как да не са съгласувани с политическото ръководство на ИТН и лично с лидера й Станислав (Слави) Трифонов, което доказва директната топла връзка между двете полит-икономически организации – ИТН и ДПС.

Колкото и да се опитват новите политически формации да отричат влиянието върху тях на ДПС, те всъщност много добре съзнават, че няма как да заблудят електората, че действията им в малките населени места не са синхронизирани, и това, че те имат подкрепа в бастионите на ДПС не е поради друго, а защото ДПС им е дало да имат такава подкрепа и тя не е безплатна. Така, както и досега, ДПС ще продължава да дърпа конците в местната политика и разбира се и в национална такава, а избирателят ще осъзнае макар и късно, че всъщност промяната не е нищо повече от подмяна!