В Граф Игнатиево не могат да извлекат информацията от черната кутия на падналия МиГ-29, силно увредена е

0
80
Снимки: 24 часа

Ще търсят помощ от производителя

Черната кутия и устройството, записало последните секунди от катастрофата с МиГ-29, при която загина майор Терзиев, са силно увредени. По думите на началника на авиобаза „Граф Игнатиево“ полк. Николай Русев все още не е ясно и кой е производителят на кутията.

Има две доставки на тези устройства, като едната е от Украйна, другата от Русия и предстои да се види, кой точно е производител.

Русев допълни, че правят всичко възможно, за да го открият, за да може да получат съдействие за поправка на кутията и устройството. Шефът на авиобазата подчерта, че въпросната черна кутия е силно увредена и на този етап е невъзможно да се извлече информацията от нея.

„Ако кутията имаше по-запазен вид, можехме да направим опит за извличане на информация, но е силно нарушена. За нас е важно всичко да излезе и да се спрат спекулациите по темата“, допълни полк. Русев и подчерта, че само производителят на този етап може да помогне.

„За съжаление, в постъпилия вчера при нас регистратор от падналия МиГ-29 имаше нарушение в корпуса и той беше пълен с вода, имаше и остатъци от петролен продукт, който ние мислим, че е керосин“, обясниха военните. Кабелът е нарушен и интерфейсът отсъства, така че сега няма как информацията да бъде възстановена“, допълниха те. Целият процес на огледа на регистратора е записан на видео, с което разполагат и разследващите.