В Министерството на енергетиката правят симулации и изчисления за газовите доставки

0
108
Росен Христов и Иван Иванов

КЕВР ще каже цената на газа за месеца до 12 август. Иван Иванов определи изказването на Лена Бориславова, че ще купуваме 3-4 по-евтин газ като „заблуда на общественото мнение”

Министърът на енергетиката Росен Христов отговори своевременно на призива на председателя на КЕВР Иван Иванов за среща. Акцент в разговора, който се проведе в министерството, бе доставката и цената на природния газ, обявиха от пресцентъра на енергийното ведомство.

„Опитваме се да намерим най-доброто решение, като за целта вече започнахме със симулации и изчисления на различни възможности. Целта е стабилизиране на доставките, което ще осигури предвидимост и сигурност за потребителите“, обясни министър Христов.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов благодари за бързата реакция на министъра.

„Особено важно е каква ще е цената на газа през септември“, подчерта той, като не скри, че нормативната уредба не отговаря на динамичната ситуация, в която се налага да работят.

И двете страни се обединиха около разбирането, че е изключително важно да има прозрачност и доколкото е възможно предвидимост в работата на институциите.

По-рано днес Иванов заяви, че не по-късно от 12 август КЕВР ще обяви решението си за цената на природния газ.

„Изключително тежката ситуация, свързана с високите цени, активира КЕВР да потърси нормативни промени, които да гарантират, че общественият доставчик „Булгаргаз” на принципа на минимални разходи за доставка ще осигури тези количества за регулирания пазар“, заяви Иванов.

Той обясни, че този пазар включва два сегмента: газоразпределителните дружества и топлофикациите – дружества, които имат лиценз за производство на топлинна енергия.

По думите му мерките, които се надяват да предприемат, както и надеждата да намалеят международните цени на газа, няма да позволят корекция в цената на топлинната енергия.

„В момента обаче има много сериозна разлика между прогнозната годишна пазарна цена, определена в решението на Комисията, която е 120 лв./мегаватчас и тази, която е в момента предложена в заявлението на „Булгаргаз”, която е 297 лв. за мегаватчас“, посочи Иванов.

Според него е необходимо да се търсят стъпки към сключване на дългосрочни договори за доставка на природен газ.

„Това би довело до стабилност, предвидимост и спокойствие както за бизнеса, така и за битовите потребители“, обясни председателят на КЕВР.

Иван Иванов прогнозира, че парното вероятно ще поскъпне през януари, а токът ще се задържи на сегашните си нива до следващото лято.

„Очевидно по-висока цена. 85 евро за мегаватчас беше цената към онзи момент – това беше преди няколко месеца, когато следих този процес, за природния газ, който се доставяше от „Газпром експорт“. Впоследствие беше доставено на цена от порядъка на 102 евро на мегаватчас“, алармира Иванов.

Иван Иванов определи изказването на Лена Бориславова, че ще купуваме драстично по-евтин газ като „заблуда на общественото мнение” и обяви, че би се радвал да се сбъдне, но не било възможно.

„Няма изобщо място в света, където една държава да си достави природен газ на цени 3-4 пъти по-ниски“, категоричен е шефът на енергийния регулатор.