В САЩ спират ваксината „Джонсън и Джонсън“ /“Янсен“/ заради тромбози

0
49
Снимка: Днес.бг

До момента близо 7 милиона души са получили от ваксината

В САЩ препоръчаха временно да се спре прилагането на ваксината на Johnson&Johnson заради случаи на тромбоза, информират АП, „Ню Йорк таймс“ и други медии.

Американските федерални здравни агенции поискаха незабавно да се спре употребата на ваксината от една доза, след като шестима американци са развили редки заболявания с кръвни съсиреци в рамките на две седмици от поставяне на ваксината.
Всички шест случая са свързани с жени на възраст между 18 и 48 г. Една жена е починала, а друга жена от Небраска е в болница в критично състояние.

До момента близо 7 милиона души в САЩ са получили от ваксината на Johnson& Johnson. При повечето ваксинирани няма странични реакции или са леки. 9 милиона ваксини са доставени на Щатите според данни на Центровете за превенция и контрол на заболяванията.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата и Центровете за превенция и контрол на заболяванията препоръчват временно да се спре използването на ваксината като предпазна мярка.

Тъй като това е препоръка към здравните власти в Щатите, федералното правителство ще спре поставянето на ваксината на всички места за ваксинация, организирани от федералните власти. Представители на федералното правителство очакват и щатските власти да направят същото.

Учени от двете федерални здравни агенции заедно ще проучат дали има възможна връзка между ваксината и рядкото заболяване. Агенцията за контрол на храните и лекарствата ще прецени дали да разреши да се поднови прилагането на ваксината или ще бъде ограничена.

Европа е изправена пред подобни проблеми, но с ваксината на AstraZeneca и Oxford University, която все още не е одобрена в САЩ.

Това вероятно ще засегне имунизационната кампания в САЩ. Повечето от ваксините в САЩ идват от два производителя – Pfizer-BioNTech и Moderna, които доставят заедно повече от 23 милиона дози седмично. Двете ваксини в режим от две дози не предизвикат сериозни странични реакции.
За разлика от ваксините на тези компании, тази на Johnson & Johnson от една доза по-лесно се разпространява и съхранява, тъй като не се изискват фризери с изключително ниска температура.

В САЩ на година са регистрирани между 300 000 и 600 000 случая на тромбози, според данни на Центровете за превенция и контрол на заболяванията. Но тромбозите, които реципиентите на ваксината на Johnson & Johnson развиват, известни като церебрална венозна тромбоза, са изключително редки. Всички от засегнатите жени са развили състоянието между 6-ия и 16-ия ден от ваксината. Експерти се притесняват, че причината е свързана с ваксината, която задейства отговор на имунната система.

Американските регулатори препоръчаха хората, които са получили от ваксината на J&J и имат симптоми като главоболие, болки в краката и корема и задух в рамките на 3 седмици след ваксината да се обадят на личния си лекар.
Компанията сключи договор за доставяне на 100 милиона дози от ваксината си на правителството на САЩ до края на май.

Препоръката е още един удар за компанията, която миналия месец установи, че инцидентно подизпълнител е унищожил между 13 и 15 милиона дози поради фабрична грешка.

В ЕС, Великобритания и още три държави 34 милиона души са получили от ваксината на AstraZeneca. Регистрирани са 222 случая на тромбози с нисък брой тромбоцити. Повечето случаи са в първите 14 дни след ваксинацията, предимно при жени на под 60 г.