Валентин Николов: Положението ни е много лошо, може да отидем на арбитраж с „Газпром“

0
98
Валентин Николов Снимка: Нова тв

България не e взела правилното решение по стария договор с „Газпром“, твърди бившият депутат от ГЕРБ

„България не e взела правилното решение по стария договор с „Газпром“. Нов договор вече няма как да се сключи. Всяка стъпка е голям проблем. Отиваме на арбитраж най-вероятно“. Това мнение изрази в интервю за БНР Валентин Николов, председател на Националния комитет на Световния енергиен съвет, бивш депутат, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ и бивш шеф на БЕХ. Николов има опит от арбитража с руската страна за АЕЦ „Белене“.

„Арбитражът не е обикновен съд. Арбитражът е доста по-интересен и по-сложен“, поясни той. Всяка страна си изби,а съдия, а след това двете страни заедно избират трети съдия.

Трябва много добър екип от международни консултанти във връзка с арбитража, които да оценят какви са шансовете ни, смята експертът.

Според Валентин Николов сме „в много лошо положение“.

„Дори да влезем в преговорите, не можем да изтеглим количествата, които не сме взели до този момент, до края на годината. Ние вече сме в хипотеза да молим „Газпром“ да удължи договора, за да можем да вземем тези количества. Защото ние по договор трябва да ги платим, независимо дали сме ги взели или не“, казва той.

„В двата случая – дали ще получим част от количествата и няма да ги платим, тоест до края на годината, няма да се удължи договорът и „Газпром“ благосклонно ще каже – няма да ги платите другите, или ще удължим съществуващия договор, следващата година, за да вземем всички количества и „Газпром“ благосклонно ще каже – ок, ще ви дадем всички количества на тази цена, която е договорена, а не по новата спотова цена, пак зависи от „Газпром“ и трябва да ги молим. И в двата случая губим шанса да сме правата страна, вече загубваме арбитража“, подчерта Николов в предаването „Преди всички“.

„Предизборната кампания не сме я напускали. Дори в тези 6 месеца, в които имаше редовно правителство. Прекалено много геополитика има в газа“, изтъкна още Валентин Николов.