Върховният съд: 10 години затвор за украинеца Логвиненко, виновен за атентата срещу Алексей Петров

0
48
Роман Логвиненко Снимка: 24 часа

Присъдата е окончателна

Окончателна присъда за организатора на атентата срещу Алексей Петров. Украинецът Роман Логвиненко ще лежи в затвора 10 години. Решение е на тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС). С него се намалява с 5 години постановената от Софийския апелативен съд (САС) присъда от 2019 година.

Украинецът беше задържан на 30 януари 2016 г. и обвинен за организатор на покушението с 2 гранатомета срещу Алексей Петров. Атентатът беше извършен на 29 октомври 2015 г. в кв. “Кръстова вада”.

Според обвинението Логвиненко дал на сънародниците си Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков 200 000 евро, за да извършат нападението. Снабдил ги и с двете коли, с които те избягали след атентата. Сутринта, докато Петров пътувал с шофьора си Стефан Борисов в брониран автомобил, Темпински и Чорний стреляли с гранатометите. Те обаче не успяха да взривят автомобила.

И тримата украинци са обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол.

Логвиненко беше осъден на 15 години затвор от САС, но решението беше обжалвано от адвокатите му. Окончателното решение на ВКС е 10 години лишаване от свобода. Към смекчаващите обстоятелства на магистратите е хронично увреденото здравословно състояние на Логвиненко.