Върховният съд отмени решение на агенцията по храните и върна „Евролаб” на Капитан Андреево

0
145
Снимка: архив

Договорът на фирмата е действащ, сочат съдиите

Върховният административен съд обяви, че фирмата „Евролаб 2011“ може да остане в помещенията на граничния пункт „Капитан Андреево“, а договорът ѝ с агенцията по храните (БАБХ) не може да се смята за недействащ, съобщава Mediapool. С това ВАС потвърждава изцяло решението на първоинстанционния административен съд, че държавата в лицето на агeнциятa пo xpaнитe не може незабавно да приложи решението си за пpeĸpaтяване на дoгoвopа с частната фирма.

Преди ден шефът на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов с нова заповед спря „Евролаб 2011“ да товари и разтоварва камиони с плодове и зеленчуци, влизащи на „Капитан Андреево“ от Турция. В края на юли върховният съд потвърди, че фирмата може да разтоварва камиони на границата и отказа последващо тълкуване на решението си.

След това БАБХ започна да заобикаля тези решения с допълнителни заповеди, твърдейки, че не действа против решението на съда, а цели да изпълни предписанията му. Последното произнасяне на ВАС в полза на „Евролаб 2011“ означава, че засега тя остава в помещенията си на граничния пункт до приключване по същество на делото срещу решението за прекратяването на договора с БАБХ.