Васил Тончев от „Сова Харис“: Кирил Петков трябва да си тръгне заедно с Лена Бориславова

0
615
Васил Тончев

Нямат изход – трябва да се направи кабинет между ГЕРБ, ДПС и ИТН, смята социологът

„След много тежката загуба ПП-ДБ би трябвало да се преформатира и да излезе с нови идеи. Не мисля, че пръв Христо Иванов трябваше да подава оставка, той седеше на заден план в предизборната кампания и не беше активен към всичко, което се случваше. Кирил Петков беше водеща фигура. Кирил Петков трябва да си тръгне, заедно с Лена Бориславова“, заяви пред Нова нюз социологът от „Сова Харис“ Васил Тончев.

По думите му ПП-ДБ е допуснала генерална грешка – няма как да се направи съдебна реформа с ГЕРБ и ДПС.

„Грешка беше и когато се конфронтираха с президента по темата за Украйна. БСП се превърна в малка партия, която не би могла да бъде фактор. Геополитическата обстановка ще се промени до една година, това ще наложи промени и у нас. Би било голяма грешка ПП-ДБ да се поддаде на изкушението и да приеме назначения в нов кабинет с ГЕРБ“, коментира Тончев.

Според него големият победител на изборите е Слави Трифонов. Той ще бъде златната акция – наравно с двата по-големи субекта, с които да направят мнозинство. Нямат изход – трябва да се направи кабинет между ГЕРБ, ДПС и ИТН, добави социологът.

Според него „Величие“ е извънсистемна партия, която се е развила извън обичайните медийни канали. „Те заобикалят общественото внимание. Лидерите ѝ ми се видяха премерени и добре премислени. Не видях да изпадат в националистически крайности“, посочи той.