Васил Велев: Обясненията на енергийния министър за газа са за наивници, ще искаме оставката на правителството

0
316
Васил Велев

По думите му днес бизнесът решава кога започват протести заради спряната компенсация за цените на тока от май

„За май няма компенсации за свръхвисоките цени на електроенергията. Не само за бизнеса, но и за болници, детски градини, театри. Изпратили сме покана за среща с премиера, но такава няма. Ако схемата за компенсации не бъде продължена, ще протестираме с искане за оставка на правителството. Днес се събираме да уточним кога ще се проведат. Схемата се самофинансира от високите цени“. Това заяви пред Нова нюз Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той коментира и спирането на доставките на руски газ.

„Обясненията на енергийния министър са за наивници. Няма проблем да се ползва руската схема за плащане на газовите доставки, защото не става дума за директно плащане в рубли, а за превалутиране на доларови плащания. Няма загуба от това за купувача. ЕС ще продължи да внася газ от Русия. Вместо да го вземаме от производителя на ниска цена, ще го вземаме чрез посредници с 30 евро по-скъп. В чий интерес е това? Явно на някой, който ще получи комисиона“, коментира Велев.

Според него бизнесът е неспокоен, няма предвидимост, управлява се некомпетентно.

„Няма как при увеличение на суровината природен газ, да няма ръст и на крайния продукт. 40% от потреблението на газ в ЕС е от Русия. Те не могат да бъдат заменени, няма инфраструктура. ЕС ще потребява следващите години руски газ“, допълни той