Васил Велев: Времето за нова мярка в подкрепа на бизнеса беше проспано през лятото

0
79
Васил Велев

Той изтъкна, че свръхцените на електроенергията са много притеснителни

Ние от година настояваме да има мярка, която да подкрепя постоянните разходи на компаниите при рязък спад на продажбите, коментира пред БНТ Васил Велев, председател на УС на АИКБ.

„Ние сме в такова положение, тъй като бизнесите не са напълно затворени, но са с ограничение в дейността, в същото време постоянните разходи си вървят. Изправени сме пред това, че бизнеси освобождават работници“, обясни Велев. Той разкритикува властта, че през лятото е трябвало да се разработи правилна мярка за помощ на бизнеса, но тогава „някои хора си правиха пиар“.

По думите му мярката 60/40 е можело да бъде с по-добър дизайн – вход при 25% спад, а не при 30% както е сега. Другата мярка е пускането в неплатен отпуск, която също е финансирана от актуализацията на бюджета, а третата мярка е за родителите, чиито деца до 14 г. се обучават онлайн.

Велев изтъкна, че свръхцените на електроенергията са много притеснителни.

„Цената е 373 лв. за мегаватчас. 110 лв. с ДДС ще се приспаднат, тоест 92 лв.“, уточни председателят на АИКБ и подчерта, че приспадането не трябва да е с ДДС.

Велев потвърди, че бизнесът подкрепя „зеления сертификат“ като по-добрата алтернатива на пълния локдаун. Той смята, че работодателите трябва да насърчат ваксинирането.