Венецианската комисия обяви, че проектът на ДБ за съдия, който да разследва главния прокурор, е противоконституционен

0
220
Съдебната палата в София

Тя препоръчва „да се въведе отсяващ механизъм за разглеждане на явно неоснователни жалби срещу главния прокурор“

Правосъдната реформа, промотирана от Христо Иванов и партията му, за съдия, който да разследва главния прокурор, както и представения от бившия правосъден министър Надежда Йорданов законопроект, се провалиха, пише Tribune.

В законопроекта беше заложено разследването на главния прокурор да се провежда от специално назначен съдия, който да изпълнява временно функциите на прокурор. Според становището на Венецианската комисия така написаното не е достатъчно детайлно. Като допълнение предложените изменения влизат в колизия с конституционните норми и решения на българския Конституционен съд, иначе казано, ако бъдат приети във вида, в който партията на Христо Иванов настоява, то те ще се окажат противоконституционни.

„Венецианската комисия е на мнение, че целта за подобряване на отчетността на главния прокурор не може да бъде постигната само с промяна на правилата за наказателно разследване“, става ясно от становището, в което се посочва още: „българският законодател ще се изправи пред трудността да намери равновесие между две задачи – да приведе българското право в съответствие с изискванията на Европейската конвенция за правата на човека, тълкувана от Европейския съд по правата на човека, както и да спазва ограниченията по българската конституция, както е тълкувана от Конституционния съд“.

Комисията препоръчва точно и подробно уточняване на параметрите на процедурата при евентуално разследване на главния прокурор, което в представения от Надежда Йорданова законопроект не е направено.

Венецианската комисия изрично посочва, че приемането на нормативна база за засилване на контрола над главния прокурор, не трябва да дава възможност за политически и какъвто и да е друг нелегитимен натиск над висшия магистрат. От Венецианската комисия препоръчват „да се въведе отсяващ механизъм за разглеждане на явно неоснователни жалби срещу главния прокурор“.

От становището става ясно, че опитите да се монополизира темата за съдебна реформа на прокуратурата от политически сили или лобистки кръгове, които твърдяха, че може да стане и без изменение на конституцията, е невъзможно. Венецианската комисия ясно показва, че промяната единствено на законодателната уредба, с което да се въведе „извънреден контрол“ при разследвания на обвинител №1, не е само противоконституциона, но противоречи и на обявени вече решения на българския Конституционен съд.

С оглед на изминалите избори и не само, съдебна реформа в пълната ѝ цялост няма да бъде осъществена без участието на ГЕРБ, ДПС и БСП, тъй като се изисква изменение на конституцията.