Видеоклипове влизат в изпитите за шофьорски книжки

0
48
Снимка:БНТ

При практическия изпит също ще има промени

Влизат в сила промени в изпитите за шофьорска книжка. Те засягат както теоретичния, така и практическия изпит. При провеждането на теоретичния изпит на кандидатите за шофьорска книжка освен решаването на листовки се добавят и интерактивни видеоклипове с различни опасни ситуации на пътя

При практическите изпити също ще има промени, като целта е да се избегне субективният фактор.

„С въвеждането на тези клипове ние целим да бъдат подготвени шофьорите, тъй като нямат толкова практически опит, да могат да видят с очите си как се случват събитията на пътя, ще мога да се подготвят, да вземат малко по-бързо, по-адекватни решения. Видеоклиповете са разработени от университетски екипи и тяхното съдържание е консултирано с школите за провеждане на изпитите“, заяви Димитър Недялков – заместник-министър на транспорта.

„Ще има и два интерактивни видеоклипа, които имат за цел да преценят възприятието на кандидата, преценката му да оцени ситуацията, да прецени рисковите ситуации, които могат да настъпят на пътя. След като прегледа видеоклиповете, той ще има право да отговори на зададени въпроси по конкретния видеоклип. Както беше до момента – 45 въпроса при провеждане на теоретичните изпити, сега въпросите също остават 45, като два от тях ще бъдат интерактивни видеоклипове“, заяви Бойко Рановски от ИА „Автомобилна администрация“.