Вирусолог зам.-министър на външните работи от ИТН се гласи за посланик в Лондон

0
430
Велислава Петрова

Велислава Петрова се хвалела, че президентът не може да откаже на Тошко Йорданов за назначението й в британската столица

Зам.-министъра на външните работи Велислава Петрова се гласи за посланик в Лондон на мястото на сегашния посланик Марин Райков, научи Breaking.bg от свои източници. Петрова се хвалела пред дипломатическия корпус, че мястото и в Лондон е осигурено на 100%, защото президентът Румен Радев не можел да откаже на шефа на ИТН Тошко Йорданов.

Дамата не е от дипломатическата квота в МвнР и няма ценз да бъде посланик на мястото на Марин Райков, чийто мандат в британската столица изтича.

Велислава Петрова е вирусолог по образование, според официалната й биография в сайта на МвнР е завършила Университета в Кеймбридж, Великобритания, където защитава и придобива ОНС „Доктор“ в сферата на био-медицинските науки.

Петрова е назначена за зам.-министър на външните работи от квотата на ИТН в правителството на Кирил Петков. Остава, по уговорка между партията на Слави и президента Румен Радев, като такъв и в служебния кабинет на Гълъб Донев. Евентуалното й назначение като посланик в Лондон ще предизвика скандал, твърдят дипломати.

Назначенията на ИТН в МвнР по време на мандата на Теодора Генчовска са меко казани скандални. Освен въпросната Петрова за говорител на министерството бе назначена Леа Бакалова, пак от квотата на ИТН. Дамата обаче бе освободена от поста, защото се оказа в конфликт на интереси. Имала фирма докато заема поста държавен служител.

Бакалова се хвали с близките си връзки с военния министър Стоянов.

Бакалова се вихри в една голяма телевизия и демонстрира в социалните мрежи близост с военния министър Димитър Стоянов.