Висшистите и жените гласували по-бързо с машина, ще купуват още 1500 устройства

0
32
Снимка: архив

В ЦИК са подадени над 30 000 заявления за гласуване в чужбина

Три пробни гласувания ще се проведат тази неделя в София, посочи на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той уточни, че в изборния ден при по-големите секции ще се осигури повече от едно място за гласуване. Комисията е стигнала до извода, че са нужни повече тестове преди 11 юли.

„Подадени са над 30 000 заявления за гласуване в чужбина, като най-много са те в Турция, Великобритания, Германия и Испания“, допълни заместник-председателят на ЦИК Росица Митева.

„Усилията сега са насочени към това да се установи в кои секции ще е нужно да има повече от една машина“, увери Митева.

По данни от проведените пробни гласувания висшистите се справят най-бързо с машинното гласуване, поясни Цветозар Томов. Като извод от досегашните тестове той изтъкна, че жените се справят по-добре в гласуването с машини, а с увеличаването на възрастта расте и времето, необходимо за упражняването правото на глас. В Доброславци средното време за гласуване е било 1.13 мин. Хората с висше образование са гласували за 57 сек., със средно образование са гласували 1.09, а хората с по-ниско образование за 1.59 мин. средно.

„Съществува висока вероятност ЦИК да закупи още 1500 машини за предстоящите избори. В този случай машините биха станали 11 100. Очакваме, че броят на секциите с 300 и повече избиратели няма да е повече от 9400, а броят на машините извън страната няма да надхвърли 300, тоест ще се окаже, че ще разполагаме с 1400 машини, които да ни позволят за най-големите секции да осигурим второ устройство, това са обаче ориентировъчни числа“, добави Томов.