Вкараха Биг брадър в изборните секции

0
150
парламент
Снимка: архив

Маноил Манев: Знаете ли къде има такова видеонаблюдение – в Русия

Техниката за видеонаблюдение при преброяване на бюлетините в изборните секции ще се плаща от Министерския съвет, а ЦИК ще определя условията и реда за това, реши парламентът. Промяната в Изборния кодекс бе подкрепена окончателно със 138 гласа „за”, 64 – „против” и 2 – „въздържали се”.

Заместник-председателката на Народното събрание Цвета Караянчева се поинтересува как ще се случва това, ще се предава ли директно по интернет, тъй като в някои населени места няма такъв.

„Служебното правителство и ЦИК трудно ще организират видеонаблюдението А може би затова се прави”, заподозря Христо Гаджев от ГЕРБ. Депутатът обяви, че ще подкрепи тази промяна, защото всяка инвестиция, която ще увеличи доверието на хората в изборния процес, си заслужава. Гаджев обаче се поинтересува дали ще се събират телефоните на следилите избори, за да има доказателства.

„Питате с абсолютно право как ще става“, коментира червеният Крум Зарков. Той настоя да се приеме предложението на БСП, с което видеонаблюдението се въвежда първо там, където е осигурена техническа възможност.

„Знаете ли къде има такова видеонаблюдение? В Русия”, посочи в репликата си Маноил Манев от ГЕРБ и отбеляза, че никъде не е изчислено колко ще струва една такава промяна.