ВКП поиска информация от САЩ за петимата от списъка „Магнитски“

0
60
прокуратурата
Снимка: архив

Тя би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки, казват от прокуратурата

Върховната касационна прокуратура изпрати писма чрез Министерството на правосъдието на Република България до Департамента по правосъдие на САЩ с искане да й бъде предоставена информацията, на която са основани констатациите на компетентните американски власти по отношение на петима български граждани, съобщиха от ведомството.

Става дума посочените в списъка „Магнитски“, срещу които са наложени санкции по американското законодателство.

„Информацията е поискана във връзка с образувани проверки след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България (ПРБ) по повод публикувана информация на 10.02.2023 г. на интернет страницата на посолството на САЩ в София за наложени санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи (ОРАС) към Министерството на финансите на САЩ.

Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация е основанието за предприемане на действия от страна на ПРБ съгласно нейните правомощия.

По преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията.

Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване“, се казва в съобщението на прокуратурата.