Владислав Горанов: Да ползваш гугъл пред прокуратурата е лековат начин за правене на шоу – тогава да впишат в бюджета на МВР 10 млн. лв. разходи за търсачката

0
181
Владислав Горанов

В деня, в който НСИ обявява рекордна инфлация, хвърчат листчета от службите. Кога българският план за възстановяване и устойчивост ще бъде одобрен, пита той

Ако си премиер и имаш към себе си ДАНС, разузнаване, МВР и можеш да ползваш всякакви средства да видиш нещо дали е правилно и грешно, ти не можеш да ползваш Гугъл. Аз ще предложа да впишат в бюджета на МВР 10 млн. разходи за Гугъл. Това е лековат начин за правене на шоу в държавата. Гледам със загриженост скандала „Барселонагейт“. Кирил Петков още от първите си дни в политиката показа неуважение към правилата. Това заяви пред БТВ бившият финансов министър Владислав Горанов.

„Петков декларира невярна информация за статута си като гражданин пред президента, а после преди указа за министър да влезе в сила, изпрати писма до БНБ, без да има представителна власт. Това показва припряност да се покажат резултати. Това е хубава самоувереност, но граничи с авантюра“, добави той.

„Минаха много години. Има инструменти на демокрацията, които работят, макар и несъвършено. Демокрацията ни е млада. До голяма степен може да се смята, че сме правова държава. Всички претенции към реда в държава минават към това някой да овладее властови механизми“, заяви Горанов и допълни, че съдебна реформа е нужна.

„Ако искаш да промениш нещо, трябва да имаш стратегия къде ти е мястото в политическата орбита. Не може премиер да има претенции към други власти, и то по агресивен начин, приличащ на кризисен ПР“, каза той.

„Загрижен съм, че има много по-важни неща. Кога например планът за възстановяване и устойчивост ще бъде одобрен? Всички пари трябва да се договорят. Всички разходи трябва да се определят и да са изхарчени до 2026 г. Нямаме план и загубихме шансове да получим аванси по този план. Всички проекти трябва първо да се финансират от бюджета. Това за мен са по-важните въпроси“, заяви бившият финансов министър.

Той добави, че тече програмен период 2021-2027 и нямаме нито една одобрена оперативна програма по този период.

Голяма част от инвестициите, които се рекламират в новата сметка, не мога да нарека бюджет, почиват на доброто взаимоотношение между България и ЕК. Нямаме сключено споразумение с комисията и не можем да получим една стотинка, каза още Горанов.

Той обясни, че още през 2020 г. е бил разпитван три пъти в прокуратурата след скандала, свързан с облагането на хазарта. И добави, че е бил разпитван и от полицията в рамките на сегашния мандат.

По думите му списъкът на Петков си играе ролята, защото обществото е фокусирано върху лист хартия, който няма стойност. „Виждам авантюра в сегашното управление, а системните партии, които го подкрепят, ще платят цена за това. Но и това ще мине“, уточни Горанов.