Владо Бучковски: Петков ще поиска преместване на ветото от парламента, има съгласуван документ

0
205
Владо Бучковски

Петков попадна в капана на Каракачанов и Захариева в Битоля и така загуби част от симпатиите в македонското общество, казва той

„Българският премиер Кирил Петков ще предложи в парламента в София да бъде приета нова резолюция, която ще измести ветото за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС.“ Това съобщи бившият премиер и бивш специален пратеник на РСМ за отношенията с България Владо Бучковски, съобщава БГНЕС.

Според него става въпрос за „съгласуван документ“.

„Налице е криза в управляващата коалиция в България – тя на практика е на стъклени крака. Трябва да признаем, че не е ясно дали македонският въпрос въобще ще бъде поставен в дневния ред, ако утре по време на извънредното заседание на НС в София бъде прието предложението за военно-техническа помощ за Украйна. БСП заплашва да напусне правителството, ако бъде прието подобно предложение. Не е ясно дали ще действа като правителство на малцинството и допълнително ще усложни въпроса около идеята на Петков, която той сподели публично, че ще поиска от парламента да приеме нова декларация или резолюция, с която ще бъде отложено ветото. И дали онова, за което преговорят в момента двете правителства, ще бъде одобрено от техния парламент,“ каза още Бучковски в предаването „Утрински брифинг“.

„В София има по-голяма нервност, отколкото в Скопие. При нас има една константа по този въпрос“, каза още Бучковски и добави: „Петков попадна в капана на Каракачанов и Захариева при повторното откриване на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля и така той загуби част от симпатиите и в македонското общество.“

„Отношенията между двете правителства в Скопие и София са на необходимото ниво. Но не може да се стигне до положителен ефект, защото в кабинета на България има външен министър, който открито заявява, че в страната има две политики по отношение на македонския въпрос. Тя (Генчовска, бел. ред) обвинява директно кабинета на Петков и неговия външнополитически съветник Весела Чернева, че водят една политика, която, условно казано, се харесва на американците и на международната общност. А другата – консервативната политика, се ръководи от президента Радев и Генчовска. По-голяма част от българското общество не е готово да бъде вдигнато ветото“, каза Бучковски и подчерта, че „противниците на сближаването в българското общество били по-гласовити“. Според него „българската държава е дълбоко разделена и в нея има сериозно руско влияние“.