Влязлата в политиката без нищо Деница Симеонова участвала ли е в одобрението на финансирането на бившата си фирма?

0
2090
За мене е просто Киро, каза депутатката Деница Симеонова преди време.

Ексдепутатът отцепник от ИТН и натирен от „промяната“ Георги Георгиев: Тя е символ на корупцията, няма как да участвам в листа с нея

Влязлата в политиката без нищо Деница Симеонова участвала ли е в одобрението на финансирането на бившата си фирма? Имала ли е право да получи това финансиране при описания конфликт на интереси? Тези въпроси задава журналистката Соня Колтуклиева в сайта ПИК. Тя се позовава на писмо до главния прокурор Иван Гешев, в което се казва: “Г-н Главен прокурор, докъде стигна проверката за Деница Симеонова? Влязлата в политиката без нищо Деница Симеонова участвала ли е в одобрението на финансирането на бившата си фирма? Имала ли е право да получи това финансиране при описания конфликт на интереси?

Имала ли е право да получи това финансиране при описания конфликт на интереси? Фирмата „София ту гоу“ ООД е вписана в търговския регистър на 03.11.2020 година. Собственици на дружеството към 03.11.2020 година са Деница Димитрова Симеонова и сестра и Светослава Димитрова Симеонова.  На 08.04.2021 година Деница Симеонова е прехвърлила своя дружествен дял на сестра си Светослава Симеонова. Само да кажем, че към тази дата вече ясно, че 45 НС само ще приеме промените в Изборния кодекс, с които се налага задължителното машинно гласуване и ще има нови предсрочни избори максимално бързо. Очевидно, че Деница Симеонова се е подготвяла да заеме позиция в изпълнителната власт, която изисква да няма участие във фирма.   На 12.05.2021 година е издаден указа №129 на Президента на РБ за назначаване на служебно правителство със служебен министър на икономиката Кирил Петков (обявен за противоконституционен) и служебен министър на финансите Асен Василев.

Отново на 12.05.2021 година е издаден указ №130 на Президента на РБ за разпускане на 45 НС и назначаване на избори за 46 НС.   И отново на 12.05.2021 година е назначена на длъжност „Началник на кабинета на министъра на финансите“ Деница Симеонова. Датата на нейното назначение съвпада с тази на указа на президента за назначение на нейния шеф, министъра на финансите. Логично е, че двамата са се познавали отпреди тази дата, за да може Асен Василев да и се довери тя да бъде негов началник на кабинет.

Писмото до главния прокурор срещу Деница Симеонова.

На практика заповедта за нейното назначение е издадена няколко часа по-късно от заемането на длъжността от самия министър. Това потвърждава нашето предположение, че още с прехвърлянето на нейните дялове от фирмата на сестра и, Деница Симеонова е знаела, че ще заеме тази длъжност.   Към датата на назначаването и на длъжност „Началник на кабинета на министъра на финансите“, тя не е декларирана участие в „София ту гоу“ ООД нито като собственик на акции, нито като управител. Към 10.06.2021 година Деница Симеонова не притежава свое недвижимо имущество и е декларирала, че живее под наем за 900 лева на месец. Не притежава лека кола и няма никакви спестявания в брой или в банка. Има обаче кредити – потребителски кредит в размер на 17978 лева и кредитна карта с лимит 8000 лева.   С други думи. Деница Симеонова зема без никакво имущество и спестявания, а само с кредити една от най-високите висши публични длъжности. Към 12.05.2021 година „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД (ФМФИБ) е на пряко подчинение на Министерство на финансите, т.е. самата Деница Симеонова може да упражнява въздействие върху ръководството на фонда.   Към 30.06.2021 година, членовете на управителния съвет на ФМФИБ са Мартин Дановски, Александър Георгиев и Владимир Данаилов. На 29.07.2021 година с Протокол на министъра на финансите Асен Василев се назначава съвет на директорите с членове: Александър Георгиев, Владимир Данаилов и Камен Славов. Към тази дата Деница Симеонова е все още началник на кабинета на министъра на финансите, т.е. тя може да упражнява въздействие и върху новото ръководството на фонда.

 След 12.05.2021 година свързаната с действащия началник на политическия кабинет на министъра на финансите „София ту гоу“ ООД стартира процедура за финансиране от подчинения на ФМФИБ „Иновейшън Кепитъл Фонд“ КДА.   Т.е. бившата фирма на Деница Симеонова кандидатства за финансиране от фонд, част от друг фонд, подчинен на самата Деница Симеонова, а съвета на директорите, който ще контролира това финансиране е назначен от министъра на финансите, на който тя се явява началник на кабинета.   В чл. 52 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (ЗПКОНПИ) се казва, че „Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност (в случая Деница Симеонова), има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.   В чл. 53 от ЗПКОНПИ се казва, че „Частен е всеки интерес, който води до облага от материален (в случая безвъзмездното финансиране от 50 000 евро) или нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност, или за свързани с него лица (в случая бившата фирма на Деница Симеонова, а сега на сестра и, която е именно свързано лице), включително всяко поето задължение.   При процедурата при кандидатстване имаме явен конфликт на интереси.   На 16.09.2021 година е издаден указа №244 на Президента на РБ за назначаване на служебно правителство със служебен министър на финансите Валери Белчев. На 16.09.2021 година е е издаден указ №245 на Президента на РБ за разпускане на 46 НС и назначаване на избори на 14.11.2021 година. Не е известно кога Деница Симеонова е освободена от длъжността началник на кабинета на министъра на финансите.

 След по-малко от месец, на 12.10.2021 година Деница Симеонова е регистрирана като кандидат за народен представител. Укрива се кога е одобрено финансирането.   На 17.03.2022 година, „Иновейшън Кепитъл Фонд“ КДА става съдружник на „София ту гоу“.

Към този момент ФМФИБ вече е подчинен на Министерство на иновациите и растежа, а Деница Симеонова е член на постоянната парламентарна Комисия по икономическа политика и иновации, която контролира по Конституция дейността на Министерство на иновациите и растежа, както и подчинените му ФМФИБ и „Иновейшън Кепитъл Фонд“ КДА. Управляващ съдружник на „Иновейшън Кепитъл Фонд“ е Борислав Стефанов, кум на Кирил Петков, министър-председател към онзи момент.” В придружителни текст към писмото се казва: “Защо не потърсите Георги Георгиев да го попитате заради Деница Симеонова ли се отказа от участие в изборите? Ако не проговори пред Вас, значи от нещо много го е страх!” Соня Колтуклиева позвъни на Георги Георгиев и ето какво научи от него: “На Кирил Петков и Асен Василев – две седмици преди края на 48-я парламент – аз казах: Законът за противодействие на корупцията, сякаш е написан за Деница Симеонова, не мога да бъда в една листа с нея. На 21 февруари вечерта ми се обади по телефона Деница Симеонова и ми каза: Георги, решено е, аз ще водя, ти ще бъдеш втори във Враца. Аз директно й отговорих: Деница, аз влязох в политиката, за да се боря срещу корупцията; ти за мен си символ на корупцията, няма как да участвам в такава листа; няма какво повече да си кажем и й затворих. След което ми се обади Лена Бориславова, говорихме идентични неща с нея 20 минути. И накрая, на 22 февруари ми се обади Кирил Петков, който ми каза: виж, аз знам какво мислиш за Деница, обаче тя е с нас от самото начало, няма как ти да си водач, ще бъдеш втори. Тогава той ми предложи изпълнителна власт. Каза ми: ще спечелим изборите, ще съставим правителство и ще ми даде пост в областта на отбраната.

 Защото аз съм завършил военно училище и бях заместник-председател на парламентарната комисия по отбраната в 48-я парламент. Аз ясно му обясних, че те не са това, за което се представят и му го заявявам ясно в очите. Ще коментирам нататък отцепването от “Има такъв народ”. Радостин Василев е виновен да няма правителство на “Продължаваме промяната”. Защото той вкара темата с парите. Но … толкова засега. “ Георги Георгиев беше народен представител от “Има такъв народ”. На 13 юни обяви отцепването си от четата на Слави, беше поставен 4-ти в листата на “Продължаваме промяната” в 24 МИР-София, с водач Кирил Петков, беше депутат от “Продължаваме промяната” в 48-я парламент. Деница Симеонова стана смехотворно известна с репликата: за мен той е просто Киро, произнесена от трибуната на 47-я парламент и предизвикала етикета #простоКиро и #про100Киро.