Военната комисия даде зелена светлина на проекта за купуване на втората партида изтребители F-16

0
47
самолети
Снимка: архив

Сроковете са много сгъстени, надявам се да успеем до 15 декември“, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов

Комисията по отбрана прие проекта за втората партида изтребители F-16. Преди това Георги Георгиев от „Продължаваме промяната“ заяви, че приема за абсолютно задължително изпълнението на проекта, но условието на ПП е да бъде записано, че плащанията не трябва да продължават, ако има още забавяне, както по време на изпълнението на първия етап от проекта.

„Демократична България“ ще подкрепи и в зала проекта, съобщи Ивайло Мирчев. Той е категоричен, че българското общество и политически елит са в дълг към българската армия и само закупуването на осем самолета F-16 не са достатъчни, а трябва да се направят много по-сериозни стъпки за нейното модернизиране.

Николай Дренчев каза, че „Възраждане“ не подкрепя проекта за инвестиционен разход и попита кое налага да даваме близо 3 милиарда с ДДС на фона на обстановката в България.

Разходите за придобиването на нови 8 самолета са съсредоточени в рамките на 10 години. „Това, което ще придобием, е въоръжение въздух-земя и въздух-въздух, за разлика от първия договор, в който беше включено само въздух-въздух, и то не за всички самолети. С втория договор се придобиват и тези способности и това е и причината да изглежда цената по-висока“, обясни служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Проектът първо трябва да бъде гласуван в Народното събрание, след това договорът да бъде вкаран в Министерския съвет, тъй като е международен, от МС с предложение на решение отново трябва да влезе в НС.

„Сроковете са много сгъстени, надявам се да успеем до 15 декември“, каза още министър Стоянов.