Война в МВР! Изгониха човека на Пламен Узунов – Енчо Мирчев, заради конфликт с Рашков

2
4923
Енчо Мирчев

Във вътрешното министерство се бият два лагера, системата е разсипана тотално

Премиерът Стефан Янев освободи трима зам.-министри, съобщиха от правителствената информационна служба.

Сред освободените са Росен Барчовски от Министерството на спорта, Енчо Мирчев от МВР и Захари Христов като заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Особено интересно е уволнението на Енчо Мирчев, доверено лице на съветника на Румен Радев и получател на подаръчни комплекти в ресторанти Пламен Узунов.

Енчо Мирчев е познат в системата като шеф на отдел „Кадри“ по времето на министъра от правителството на Орешарски Цветлин Йовчев. Твърди се, че именно той е човекът измисли системата „комисар за един ден“, която Йовчев успешно прилагаше.

Всъщност става дума за тарикатски номер за избягване на конкурсното начало при заемане на висши постове в силовата институция или просто казано – схема за политически кадрувания. Избраниците са назначавани с конкурс за старши оперативни помощници на главния секретар на МВР, но за този конкурс не се изисква първоначална професионална квалификация. След като вече са комисари, ръцете на министъра са развързани да мести тези хора на други длъжности, но все на по-важни позиции. Така реално става възможно лица, външни на системата на МВР, но близки до ръководството да заемат отговорни постове от категория Б, за които други служители в МВР трябва да чакат поне 13 години. Мирчев бе върнат в сградата на „Шести септември“№29 по нареждане на Пламен Узунов. Той бе част от „тройката“, заедно с Бойко Рашков и шефа на дирекция „Инспекторат“-МВР Емил Стойнев, пробутан като съветник на министъра, която извършваше кадровите чистки в министерството по време на служебното правителство.

Според запознати Мирчев е първият от хората на Пламен Узунов, които падат жертва на войната в МВР, която се води от няколко седмици. Причината е Бойко Рашков, който се е самозабравил и не иска да стои под опеката на хората на Узунов от президентството. Дамаджаната подозирал, че те го докладват на Румен Радев и следят всяка негова стъпка, твърдят служители на МВР. Втората ос на скандала са кадровите назначения в министерството. Те били пробутвани на Рашков от дуета Енчо Мирчев-Емил Ганчев. Включително и главният секретар на МВР Петър Тодоров, докаран от Кърджали. Заради некадърното управление на системата от Рашков-Дамаджаната тя е разделена на два лагера на министъра и на хората на Узунов. МВР е тотално разсипано, службите в него не работят заедно, а в зависимост от кой лагер са.

Чистачите на кадри на ГЕРБ“ са забравили отдавна това и се дебнат и бият помежду си. Уволнението на Мирчев бе предизвестено, след като миналата седмица Рашков си докара зам.-министър Таня Райчева, юрист и адвокат.

През цялото време докато бе зам.-министър на вътрешните работи Енчо Мирчев бе в конфликт на интереси, защото съпругата му е началник на сектор в Института по психология на МВР. А Мирчев и бе пряк началник. Но това, разбира се, не направи впечатление на никой.