Волгин ще прави нова група в Европейския парламент

0
118
волгин
Петър Волгин

Ще поискаме да се предоговори затварянето на въглищните централи до 2026 г., заявява той

Петър Волгин от „Възраждане“ ще е един от новите евродепутати, въпреки че още не са обявени официално резултатите от ЦИК. Това потвърди самият той в „Денят започва“.

„Ще започна с огромна благодарност към всички, които ме подкрепиха и, разбира се, на партия „Възраждане“, които ме издигнаха. За първи път „Възраждане“ ще има евродепутати в парламента, още се водят разговори с представители на различни политически сили и ако стигнем до разбирателство, ако се окаже, че сходствата между нашите партии са повече, отколкото различията, тогава бихме могли да направим нова група в ЕП. Това е нашата цел“, каза Волгин.

„Много по-важно е да имаш обаче ясно лице и ясна позиция по най-наболелите проблеми на Европа, отколкото това дали ще се присъединиш към семейството на консерваторите или ЕНП, или на социалистите и демократите, или на либералите“, отбеляза той.

Попитан за коментар за възхода на крайнодесните партии на евроизборите на Стария континент, Волгин заяви:

„Такова нещо като крайнодесни или крайнолеви партии в ЕП няма, нито има крайни и екстремни партии.Това е неточно определение. Има партии, чийто приоритет е националният интерес. Партии, които казват „ние смятаме, че най-важни са интересите на нашите граждани и след това идват интересите на наднационалните институции“.

Волгин говори и по темата за „Зелената сделка“.

„Що се отнася до България ние ще поискаме да се предоговори затварянето на практика на въглищните централи до 2026 г., а това да стане по-нататък. Защо Полша договори това да стане до 2049 г., а ние не можем? Не можем да оставим десетки хиляди хора без работни места, а това е и отказ от национален суверенитет, защото въглищата са наши, български, за разлика от природния газ и всички останали енергоресурси.“

По въпроса за разширяването на ЕС с акцент към Западните Балкани и по-специално Северна Македония, Петър Волгин е на мнение, че Скопие не изпълнява условията за присъединяване към ЕС, нито договора с България.