Володимир Зеленски: Ситуацията в Донецка област е тежка, мъчителна

0
120
Володимир Зеленски

Окупаторите разгръщат всички ресурси, с които разполагат, а те са значителни, заяви украинският президент

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че ситуацията на фронта в Донецка област е „тежка и мъчителна“ и изисква да бъде посрещната с цялата „сила и концентрация“ от страна на държавата, предаде Ройтерс.

„На първо място, за положението на фронта. Бахмут, Кременная и други райони в Донбас изискват максимална сила и концентрация“, каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

„Ситуацията там е тежка и мъчителна. Окупаторите разгръщат всички ресурси, с които разполагат, а те разполагат със значителни ресурси, за да постигнат известен напредък“, каза украинският президент.

Зеленски допълни, че продължават прекъсванията на електрозахранването, а в момента почти 9 милиона души в Украйна са без ток, предаде БТА.

Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко предупреди, че Русия може да използва ракети, включително крилати, за широкомащабна атака в новогодишната нощ, предаде ДПА.

„Руснаците не са се отказали от атаки срещу енергийната ни мрежа“ каза министърът пред украинската телевизия и добави: „И щом извършват атаки на определени дати, Новата година може да бъде една от тези дати, когато те ще опитат да повредят енергийната ни мрежа“.

„В момента се работи за бързото възстановяване на енергийната мрежа на Украйна, за да се даде възможност на украинците спокойно да посрещнат Новата година, но това ще стане възможно само ако не последват нови руски въздушни удари“, каза министърът.