Всеки ден – по три „Боснек“-а

0
334
Процент на ваксинирани и починали на 1 млн. население в страните от ЕС за 14-дневен период, ноември 2021 г. Източник: Европейски центрове за контрол на заболяванията

Защо загиналите на магистралата са „трагедия“, а починалите в интензивните COVID отделения рутина?

Веселин Желев

Веселин Желев, Клуб Z

Днес починалите от COVID-19 В България отново са над 100.

По-точно, 151 са за изтеклите 24 часа, т.е. повечеq отколкото в три катастрофи като вчерашната край отбивката за с. Боснек на автомагистрала „Струма“.

Оправдано тя доминира новините и коментарите. Но оправдано ли е, че другата, много по-смъртоносна, напаст стана рутина и се прокрадва с няколко сухи числа в края им?

Да загине човек в горящ автобус на магистрала е „трагедия“. Да умре от COVID-19 у дома си, на улицата или в болница, вече е всекидневие.

Да чака на опашка някой да умре, за да го приемат в COVID отделение, също е всекидневие.

Да не се ваксинира, да не носи маска, да не спазва дистанция, да нарушава мерките за безопасност и да застрашава с това живота на другите, също е всекидневие.

Всекидневие са и компромисите с антиваксърите и вярващите във фалшиви новини, за да не обидим електората и да не пострада рейтингът.

Всекидневие е социопатът и психопатът да се гаврят със съвестния гражданин и да погазват социалната отговорност и солидарност.

Умрелите от COVID-19 у нас до днес (27 658) вече са повече от убитите български войници през Втората световна война.

Какви са причините за катастрофата със северномакедонския автобус на автомагистрала „Струма“ тепърва ще разберем. Какво е могло да бъде направено, за да не стане тя, днес можем само да предполагаме.

Какви са причините за жертвите на COVID-19 знаем със сигурност. Знаем със сигурност и какво трябва да направим, за да пазим здравето и живота си. Но продължаваме да правим точно обратното.

Със сигурност има какво още да се направи и за безопасността на пътищата, и на това, което се движи по тях; за настилката, маркировката, мантинелата, сигнализацията, дисциплината, контрола, превенцията и пр.

Какво обаче да правим с това, дето се движи в главите ни? Там катастрофата е непрестанна.

За загиналите в автобуса днес е ден на национален траур. А за починалите от COVID-19 кога ще бъде траурът и колко дни ще продължи?