Всеки седми, който влиза в болница с коронавирус, умира

0
65
Снимка: pixabay

На този етап вечерен час и тотален локдаун няма да се налагат, твърди Кацаров

Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите случаи и запълнените интензивни легла налага да се въведат допълнителни ограничителни мерки. Това каза по БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни, че днес следобед е насрочил срещи с експертния съвет към Министерството на здравеопазването, с директори на болници и РЗИ-та и до края на деня или най-късно утре ще бъдат уточнени допълнителните мерки.  Той обаче увери, че на този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат.

Относно натискът върху болниците заради нарастването на заболеваемостта от ковонавирус, министърът заяви, че не всички болници приемат болни с ковид, но броят им нараства.

„Правим всичко възможно да не забраняваме плановия прием, тъй като ковид не е единственото заболяване. Забраната на плановите операции е крайна мярка, тя трябва да бъде наложена накрая, в последния възможен момент. На този етап, смятам, че не е необходимо“, заяви Стойчо Кацаров.

Според здравния министър капацитетът на софийските болници не е изчерпан, ставало дума за проблем с координацията.  „Постъпването в болница само по себе си не е решение“, смята д-р Кацаров.

Той цитира данни от статистиката, според които всеки седми човек, постъпил в болница, е починал.