Янаки Стоилов: Добре е, че премиерът Петков и Лена Бориславова ще се явят на разпит в прокуратурата

0
178
Янаки Стоилов

Не смятам, че трябва главният прокурор да бъде обявяван за престъпник, за да се прецени дали той отговаря или не на определени високи стандарти, коментира той

„Добре е, че премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова ще се явят на разпит във Върховната касационна прокуратура (ВКП)“, коментира пред БТВ бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов.

„Проблемът за корупцията е много важен и остър за България, но ние освен криминалната корупция, която е записана в Наказателния кодекс, имаме и легална корупция, която хората с политическа власт толерират чрез законодателство, чрез управленски решения“, обясни Янаки Стоилов.

Той коментира решението на КС, според което ресорният министър може да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев.

„Не смятам, че трябва главният прокурор да бъде обявяван за престъпник, за да се прецени дали той отговаря или не на определени високи стандарти. Едва ли може да се твърди, че всеки, който е на такава висока длъжност, извършва по две–три престъпления в месеца. Показано е, че има механизми, които поставят тези стандарти твърде високо“, каза още конституционният съдия.

По отношение на издаването на така наречените „златни паспорти“ Янаки Стоилов уточни, че най-много такива документи са издадени в периода 2016-2019 г.

По думите му, заедно с проверката на специализираната прокуратура за изясняване на случаите, по-голямо внимание трябва да има в оперативните структури за това дали някой не проверява себе си.

Според него хубаво е да се види какви са тези хора, които издават „златните паспорти“ и какви дейности са извършвали. „Въпросът е да се види като са приемани разпоредбите как се е давало българско гражданство по натурализация“, уточни Янаки Стоилов.