Янев обърна палачинката: Ще обсъдим дали американски сили могат да участват в българския батальон

1
184
Стефан Янев Снимка: 24 часа

С американските представители ще разговаряме по широк кръг от теми в рамките на стратегическото партньорство между двете страни, коментира министърът

Само след месец и половина министърът на отбраната Стефан Янев изглежда промени позицията си за разполагане на войски на НАТО в България.

През декември Янев написа във фейсбук, че „не са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия“, както и че „такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес“. Премиерът Кирил Петков тогава реагира остро, като уточни, че това не е позиция на правителството, а лично мнение на министъра.

Ще бъде обсъдено дали американски сили могат да участват в българската батальонна бойна група, обяви днес Янев на годишната конференция на началника на отбраната.

„Батальони имаме много, а батальонна бойна група сега създаваме. Когато говорим за дефицити, не говорим за нещо, което може да бъде създадено за два дни – говорим за дефицити от гледна точка на стандартите на НАТО, изискванията в съюзна среда. В състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър, какъвто ние нямаме. Това е един от елементите, за който ще бъде направено запитване. С американските представители ще разговаряме по широк кръг от теми в рамките на стратегическото партньорство между двете страни. Вероятно ще имаме комуникация по темата дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. Финалните решения ще се вземат след разговори на друго ниво“, обясни Янев.

По думите му никой не ни налага решения, свързани с нашата сигурност.

„В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус, като всяка една страна членка представя своята суверенна национална позиция. България е суверенна държава и всички решения за предприемане на конкретни действия в областта на отбраната се вземат от българското правителство и Народното събрание“, каза Янев.

Според него регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война насам.

„Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело, решително и национално отговорно“, посочи Янев.