Задържаният по искане на САЩ българин – с водеща роля в педофилската порномрежа

0
88
Борислав Сарафов

Бандата генерирала над 9.5 млн. долара

Разбита е група за разпространение на педофилски клипове и пране на пари с участието на 48-годишен българин. Задържани са шестима, съобщи на брифинг директорът на НСлС Борислав Сарафов. Акцията се е провела съвместно с Отдела за разследване на високи технологии към Министерството на правосъдието на САЩ.

Сайтът е съдържал над 4,5 милиона снимки и видеоклипове на деца между 6 и 10 годишна възраст. Малолетните били облечени в провокативни дрехи – прозрачно бельо, мини поли и полицейски униформи, каза Сарафов.

В повече случай става въпрос за деца от Украйна и Молдова, чиито семейства са предоставяли фотоматериалите срещу пари.

ГЕРБ/СДС

Абонати и клиенти са били граждани на над 101 държави, сред които и българи. Те са плащали по 70 долара на месец, за да ползват сайта. Част от съдържанието му е било безплатно.

Приходите, които групата е генерирала е за над 9, 5 милиона долара. Администраторът е получил близо половин милион долара

„Чисто човешкото у нас не може да приеме подобно нещо, но има хора с извратено съзнание, нека това е превенция, да е предупреждение към останалите“, каза Сарафов.

По думите му 48-годишният българин е задържан за 72 часа и предстои мярката му за неотклонение да бъде гледана в Софийски градски съд.

Вчера бе съобщено, че задържаният се казва Пламен Георгиев Велинов. Ако бъде екстрадиран и признат за виновен в САЩ, той може да получи 15 години лишаване от свобода за заговор за реклама на детска порнография, минимум 5 години лишаване от свобода за заговор за разпространение на детска порнография и общо максимално наказание лишаване от свобода от 50 години за двете престъпления. Изготвеният обвинителен акт съобщава, че САЩ ще му конфискуват повече от 434 000 долара в активи, за които се твърди, че могат да бъдат проследени до приходите от престъпленията.

Тепърва ще се установяват ползвателите на порнографското съдържание у нас, които са известни на органите на реда.