Заловиха 42 кг контрабандни златни бижута във Видин

0
20
Снимка: митници

Общата им стойност е около 2,2 милиона лева

Рекордно количество от близо 42 килограма златни изделия е задържано при проверка на лек автомобил на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, съобщават от Агенция „Митници“. По случая се води разследване под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин.

Около 16 ч на 20 октомври митническите служители спрели за проверка лек автомобил „Рено“, с немски регистрационен номер. Водачът и неговия пътник – български граждани, заявили, че пътуват от България за Германия и превозват само личен багаж.

Превозното средство било отклонено за щателна митническа проверка, при която бил установен двоен под на купето с оформени тайници. Отварянето им се извършвало със специален електрически механизъм през запалката на автомобила.

В двата тайника са били открити 64 пакета и кутии с бижутерийни изделия от жълт метал с общо тегло 41,600 кг.

Според първоначална експертна справка артикулите представляват златни бижута от 14-каратово злато с обща стойност по цени на едро над 2,2 милиона лева.

По случая е образувано досъдебно производство за опит за пренасяне през границата на страната без знанието и разрешението на митниците стоки за търговски цели в големи размери.

В качеството на обвиняеми за извършеното престъпно деяние са привлечени пътуващите в автомобила двама мъже. Предстои Окръжна прокуратура – Видин, да внесе в съда искане за налагане на мерките им за неотклонение „задържане под стража“.