Започва разчистването на тонове тиня и дървета в потопените карловски села

0
29
Снимки: МО

Над 200 са засегнатите къщи в района

В карловските села Богдан и Каравелово – най-засегнати от прииждането на река Стряма, предстои разчистването на тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия. До късно вечерта в събота продължи и подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място, пише „24 часа“.

Над 200 са наводнените къщи в 6-те бедстващи села в Карловско. Справянето с пораженията ще отнеме около 2 месеца, прогнозира кметът Емил Кабаиванов пред БНР.

„Нямаме хора, които са без храна, без подслон и без медицинска помощ. Оттук нататък ни чака описване на щетите, кандидатстване пред междуведомствената комисия и много работа заедно с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват“, добави той.

Поредна безсънна нощ за жителите на Каравелово, предаде Нова тв. Най-пострадалата част от селото втори ден се бори с последствията от невиждания потоп. Водните потоци, които се стичат от Балкана, все още минават през домовете на хората.

Част от жителите изгребват тинята, с която са залети къщите им. При много семейства имуществото е унищожено напълно. „Трагедия голяма, стрес, притеснение. Не можем да спим спокойно. Сега разчитаме държавата да помогне. Не можем да отидем до магазините, няма и питейна вода”, каза местна жителка.

„В момента реката се е оттекла в коритото, но селото представлява едно дере, потънало в кал и тиня. Окаяно е положението“, обясниха местни хора.

„Читалището е в тиня. Салонът не може повече да се ползва, вътре има дървета. Нещо страшно е“, посочи секретарят на читалището пред БНР.

Още вчера започна и организацията на доброволците, най-напред хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази сутрин се събира. Непрекъснати обходи ще се правят и в двете най-пострадали села.

В неделя в Трилистник времето вече е спокойно и не вали. Хората обаче изкараха безсънна нощ заради наводнението. На места водата достига 1,5 – 2 метра. Улиците бяха превърнати в буйни реки, а първите етажи на къщите са залети. Има унищожена селскостопанска продукция.