Заради липсващото знаме външният министър на РСМ поиска България да се извини

0
13
Снимка: Президентство

Идеята за среща на двамата президенти е на българската страна, каза в интервю за МРТ1 Тимчо Муцунски

България да се извини на Северна Македония, поиска външният министър на съседката ни Тимчо Муцунски.

Идеята за среща на двамата президенти на България и на Северна Македония по време на посещението на Гордана Силяновска в София е на българската страна, каза в интервю за МРТ1 министърът на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски.

„Ако отсрещната страна подходи добросъвестно, както правим ние, тогава е естествено да се извини след такава протоколна грешка. Да каже, че е грешка и че не е имало форма на обида или унижение“, заяви той.

„Ние ще продължим да бъдем позитивни, но ще видим след реакцията по този случай какви са намеренията на настоящия президент и на служебното правителство“, добави Муцунски.

В понеделник новата власт в македонската столица заяви, че ще връчи протестна нота на българския посланик заради това, че на срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова в петък в президентството в София не е било поставено знамето на Северна Македония.

А държавният ни глава Румен Радев обясни, че това не е било официално посещение и протоколът не го налага.

В понеделник вечерта посланикът на България в Северна Македония Желязко Радуков е отказал да получи протестната нота, предаде кореспондентът на bTV от Скопие.

Информацията е потвърдена от македонското външно министерство.

А в телевизионно интервю за „Сител“ президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова повтори, че иска да вярва, че непоказването на македонското знаме не е било умишлено.