Над половината младежи в чужбина са готови да се върнат в България

0
129
Деница Сачева Снимка: Дневник

Това сочат анкети на 5 кариерни форума, казва социалният министър Деница Сачева във фейсбук

„През изминалата година Министерството на труда и социалните грижи  организира 5 форума за българи в чужбина – във Виена (Австрия), Лондон (Великобритания), Кьолн и Мюнхен (Германия), Хага (Нидерландия). Кариерните изложения през 2019 г., показаха голям интерес и от страна на студенти, и от страна на работодатели, което е сигнал и за нарастващ интерес към завръщане у нас“, написа във фейсбук социалният министър Деница Сачева.

„Резултатите от проведените анкети по време на форумите показват, че преобладаващата част от младежите се чувстват мотивирани за кариерните си възможности в България и са открили интересни фирми/позиции на кариерния форум. 68.2% от анкетираните младежи на кариерния форум в Лондон са заявили, че възнамеряват да работят в България за в бъдеще, а едва 7,7 % са отговорили с не. На следващите форуми тенденцията е много подобна – Кьолн – 54% от анкетираните възнамеряват да работят в България за в бъдеще, само 8 % – не. Мюнхен – 52 % са отговорили с „да“, а едва 3 %- с „не“. Средно между 16 % и 26 % са отговорили, че ще се завърнат само ако намерят конкурентна позиция на възможностите в чужбина, а останалите са посочили, че все още не са решили.

На въпроса кога биха заминали за България, най-голям процент от анкетираните в Лондон и Кьолн са отговорили – в рамките на от 6 месеца до 1 г., а в Мюнхен – в рамките на 1 до 3 години. Около 20 % от анкетираните са заявили, че веднага биха се завърнали в родината.

Резултатите от анкетата на кариерния форум в Хага показват, че всички попълнили я лица са изразили желание за завръщане в страната и продължаване или стартиране на тяхната професионална реализация тук“, обяснява Сачева.

„Завръщат ли се или си тръгват хората у нас? Крайно време е да свикнем, че хората се движат. Мотивацията на младите хора например отдавна не е икономическа, обикновено причина номер едно за тяхната миграция е образованието. Много наши сънародници обмислят връщане у нас поради по-добрата покупателна възможност на доходите си, поради това, че условията на труд у нас се променят непрекъснато и има много нови възможности, търсенето на висококвалифицирани специалисти върви и с предлагането на високи заплати особено в секторите, свързани с информационни технологии.

Може ли да бъде по-добре? Разбира се. Има ли благоприятна тенденция в последните години – числата посочват ясно – да, има. За какво си струва да говорим затова колко е трагично всичко или за това, че можем да направим още усилия, за да подобрим тенденциите“, коментира Деница Сачева.