Радев: Иван Михайлов не е фашист, фашисти са тези, които избиваха и измъчваха десетки хиляди българи в Македония след 1944 г.

0
118
Румен Радев Снимка: архив

Президентът смята, че трябва да дадем само каски и бронежилетки на Украйна

„Време е антибългарската идеология, която се вихри в Република Северна Македония и явно съзнателно трови нашите отношения и съзнателно подрива пътя на страната към Европейския съюз да остане в миналото. Опитът на политиците в Северна Македония да градят идентичност на базата на фалшикациите на комунистическия интернационал, а не върху историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които желаят членство в ЕС.

Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който е отказал на Хитлер да въведе Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора след установяването на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, защото са решили да продължат да се наричат българи, а не македонци. Това е фашизъм”, каза президентът Румен Радев.

Държавният глава заяви, че България трябва да продължи да помага на Украйна в рамките на своите възможности. „За разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна историческа диаспора в Украйна, наши сънародници, които в момента са в зоната на военни операции. Това изисква внимателно и отговорно отношение. България трябва да предостави средства за индивидуална защита – бронежилетки, каски и други пакети за индивидуални защити”, подчерта отново държавният глава.

Той избегна въпроса дали има роля в спасяването на българските моряци от „Царевна”, като подчерта, че най-важното е, че са се върнали живи и здрави. Радев благодари на Русия и Украйна, но не стана ясно за какво.

За твърденията на двама бивши военни министри, че доставка на F-16 е отложена заради липсата на доверие в страната ни, Радев заяви: „Аз не съм чул правителството на САЩ да е назначило бивши министри за свои говорители. Това са абсолютни спекулации”.

Радев участва в тържественото отбелязване на празника на район „Оборище“ в столицата.