Йордан Цонев: Ще дадем своя скромен принос Радев да не стане президент

0
178
Йордан Цонев

Ще направим правителство с всяка партия, която българският избирател е пратил в парламента, казва зам.-председателят на ДПС

„Хората ни изпращат в парламента да свършим определена работа. Тази работа първо е да съставим правителство. В парламента има шест партии и някои от тях казват – ние с тези няма да правим правителство. Никой няма право да слага разделителни линии. Да, ще направим правителство и с ГЕРБ, и с БСП, и с „Демократична България“, с всяка партия, която българският избирател е пратил в парламента, за да се направи правителство и да се върви по определен път“, посочи зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев пред БНТ.

„И в миналия парламент, и в този, на т. нар. партии на протеста им беше дадена безусловна подкрепа за правителство от нас, без да участваме. Искахме само да започне възстановяването на нормалността в държавата. Искаме да спасим парламентаризма, защото той е основата на демокрацията. Видяхме до какво се стигна, когато той е неглижиран. А сега виждаме, че опитът той да бъде възстановен се изражда в безотговорност. Мисля, че хората ще оценят нашите усилия – и с речите ни, и с поведението ни. ДПС има най-конструктивното поведение в българския парламент“, подчерта Йордан Цонев.

Той коментира и темата с въпроса „коя е вашата родина-майка“, който президентът Румен Радев постави на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите при държавния глава. По думите му с този въпрос Радев е засегнал патриотичните чувства на всички български турци, които живеят у нас.

„Те се гордеят, че са останали в България, когато ги обиждаха, потъпкваха достойнството им и те не отидоха в прародината, а останаха в родината-майка. Да не познаваш собствените си етнически групи и да запиташ лидера им… защо? Получих есемеси от много хора с много болка от думите на президента, за когото те гласуваха. Не може да зададеш на лидера на тези хора такъв въпрос. Ще има последствия за българския президент. Няма да го подкрепим. Ние дадохме своя скромен принос той да стане президент. Сега ще дадем своя скромен принос той да не стане президент“, каза Цонев.