Защо Гешев оцеля срещу юридическата мощ на протестните партии

0
1025
Христо Иванов и Корнелия Нинова Снимка: архив

Христо Иванов и Корнелия Нинова са единствените депутати, които не участват в нито една комисия

Михаил Кръстев

Михаил Кръстев, фейсбук

Размишлявам как така на Иван Гешев му се размина да бъде размазан от справедливата юридическа мощ на протестните партии по време на вчерашното изслушване в правната комисия в парламента. Все пак само три дни по-рано Hristo Ivanov му каза да не се крие, а да отиде в Народното събрание и да поеме лична отговорност. Очаквах Гешев да бъде разбит при тази закана.

Тогава ми хрумна, че на изслушването на Гешев в правна комисия всъщност не присъства Христо Иванов, който е бивш министър на правосъдието и юрист по образование и призвание. Странно, но реших, че може би е имал личен ангажимент.

Отворих да проверя състава на Комисията по конституционни и правни въпроси и с изненада установих, че Христо Иванов не е неин член. Малко вероятно, но може би е имало по-важни комисии за участие, а при толкова юридическа мощ в „Демократична България“, правната комисия е останала на заден план.

Тогава отворих страницата на самия Христо Иванов, за да проверя в кои комисии участва. Отговорът е в нито една.

Тук вече стана малко комично и реших да проверя дали е практика депутатите да не участват в парламентарните комисии и съответно проверих всички 240 народни представители. От тях 238 участват в поне една комисия. Освен Христо Иванов, единственият друг депутат, който не участва в комисия, е Корнелия Нинова.

За справка, Мая Манолова участва в 2, Мустафа Карадайъ в 2, Тошко Йорданов в 3, Десислава Атанасова в 1.

Не казвам, че Hristo Ivanov и Корнелия Нинова са най-мързеливите депутати в 46-ото Народно събрание, но все пак трябва да има някакво обяснение защо останалите 238 намират време и мотивация да участват в работата на комисиите, а те не.

Може би така ще се намери и отговорът защо Иван Гешев оцеля срещу юридическата мощ и правния перфекционизъм на протеста.