Защо Одринският договор от 1829 г. не е национален празник на Гърция, Сърбия и Румъния?

0
659
Подписването на Одринския договор

3 март разделя българите. Крайно време е за промяна

Защо днес нашите съседи – Гърция, Сърбия и Румъния, не празнуват своя национален празник на датата на Одринския мирен договор, който узаконява или затвърждава тяхната самостоятелност? В България денят на подписването на Санстефанския предварителен договор е обявен за национален празник, но при нашите съседи не е така.

Одринският мирен договор е подписан на 14 септември 1829 година между Руската и Османската империя и поставя край на двегодишната война между двете държави.  Договорът налага автономия на Гърция, Сърбия и Дунавските княжества –Влахия и Молдова, под османски сюзеренитет и руска закрила.

Вижте обаче кога празнуват съседите.

Националният празник на гърците е на 25 март. На тази дата Гърция отбелязва годишнината от националноосвободителното въстание през 1821 г. След дълги години на битки и дипломатически ходове, победи и поражения, накрая то довежда до война между Турция и Русия, до освобождаването на Гърция и до създаването на независима гръцка държава.

Гърците са извоювали формално независимост през 1829 г., но за Ден на независимостта и за свой национален празник са избрали 25 март 1821 г. На тази дата митрополитът на Патра Германос издига гръцкия флаг и този ден се смята за начало на борбата им срещу турското владичество, увенчала се с успех 8 години по-късно.

Сърбия празнува националния си празник на 15 февруари. На този ден през 1804 г. избухва първото сръбско въстание начело с Кара Георги Петрович, с което започва борбата на сърбите за освобождение от османско иго. На 15 февруари Сърбия празнува и годишнина от провъзгласяването /15 февруари 1835/ от княз Милош Обренович на първата конституция на страната.

Националният празник на Румъния е датата на обединението на Трансилвания и Румъния. Това става на 1 декември 1918 г.

У нас национален празник обаче продължава да е 3 март. Той е обявен за такъв с указ на председателя на Държавния съвет Петър Младенов от 27 февруари 1990 г. Има и решение на последното комунистическо Народно събрание от 5 март 1990 г.

Датата 3 март утвърждава преклонение пред чужда държава и българския комплекс за малоценност. Всяка година става ясно, че 3 март разделя българите. Крайно време е за промяна. Но коя да бъде датата?

И България, като съседите, си има въстание, обединение и първа конституция. Априлското въстание, предизвикало Руско-турската война, избухва на 20 април 1876 г. Търновската конституция е приета на 16 април в Търново, а Княжество България и Източна Румелия се обединяват на 6 септември 1885 г.

Има и други дати.

Една от най-важните в нашата история е учредяването на Българската екзархия – на 27 февруари 1870 г.

Денят на българската писменост и култура – 24 май, празнуван за първи път от българите още през 1851 г.

22 септември – на тази дата през 1908 г. княз Фердинанд обявява независимост от Османската империя и приема титлата „цар“.