Затягат ковид мерките от понеделник

0
286
Александър Златанов

Повишава се броят на заразените под 18 г. Част от тях имат и симптоматика

Най-вероятно от началото на идната седмица по-строги антиепидемични мерки ще бъдат въведени в цялата страна, заяви днесздравният зам.-министър Александър Златанов.

„Мерките ще бъдат въведени в цялата страна, като областите с най-ниска заболеваемост ще имат възможността да ги въведат по-късно. Все още сме в оранжевата зона в цялата страна, нямаме област с червена зона. В момента мерките се обсъждат, все още не сме стигнали до формулирането им“, посочи той.

„Няма да бягаме от плана, мерките са разписани ясно“ , каза още Златанов. По думите му единственият ефективен начин за справяне със заразата в България са противоепидемичните мерки.

„Имунизираните и преболедували в България сана твърде ниско ниво, за да разчитаме на такава защита при разпространението на тази вълна. Затова единственото, което остава ефективно, са противоепидемичните мерки“, каза заместник-министърът на здравеопазването.

„Преди 2-3 седмици удвояването на заболелите ставаше на 2 седмици, а сега само за седмица броят се удвоява. Увеличава се и броят на хората, които се хоспитализират. Също в рамките вече на седмица от 1300 са 1800. Хората, нуждаещи се от интензивни грижи, вече от 100 са 160 човека, което означава, че има един сериозен интензитет на пандемията“, добави той.

„В средата на месец юни алфа варианта на вируса беше изместен от новия делта вариант, който е два пъти по-заразен“, каза още Златанов.

Той огласи и една притеснителна тенденция – че се повишава броят на заразените под 18-год. възраст. Част от тях имат и симптоматика.