Здравните власти са дали на полицията 32 сигнала за фалшиви ковид сертификати

0
81
Доц. Ангел Кунчев

Локдаун и спиране на учебния процес не се предвижда, твърди доц. Ангел Кунчев

Здравните власти са предали на разследващите 32 сигнала за фалшиви ковид сертификати. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БТВ.

Вчера премиерът Кирил Петков обяви, че ще МВР ще проверяват произхода на сертификата на всеки починал, който е бил и ваксиниран. Освен това вчера бяха потвърдени официално първите 12 случая на омикорн у нас.

Пълен локдаун или прекъсване на учебния процес заради омикрон към момента не се планира, заяви Кунчев. Той увери, че ще се стигне дотам само при чувствително влошаване на ситуацията.

„Пълен локдаун за мен е изключен. През изтеклите 2 години минахме през почти целия набор от мерки и до голяма степен научихме уроците си – че не трябва да се хвърляме нито в едната, нито в другата крайност. Ако удариш много силно икономическия и социалния живот, хората не го приемат положително“, коментира Кунчев.

Според него лошата новина е, че излизайки от четвъртата вълна, не слязохме до нормални граници, а останахме на една по-висока база, от която започва растеж.

Омикрон ще стане доминиращ вариант много бързо. „По-важното е колко хора ще имат нужда да влязат в болница, колко ще попаднат в интензивни отделения и какви жертви ще дадем – това е ключовото“, коментира доц. Кунчев

Средната заболеваемост в страната в момента все още е около 350 на 100 000 души, но припомни статистиката във Великобритания, където случаите се удвояваха на два дни.

„Когато обхване много хора, натискът варху болниците ще е много голям“, каза още Ангел Кунчев, но уточни, че потвърдените случаи на омикрон у нас са с по-леко протичане и са на домашно лечение.