Здравният министър Асен Меджидиев: Ще се постараем да намалим времето на карантината за коронавирус

0
28
Асен Меджидиев Снимка: кадър

Основният приоритет на министерството е справянето с ковид кризата

Поех тази отговорност с ясната идея, че с опита си мога да помогна. Със сигурност няма да тръгна да правя големите реформи в здравеопазването, тъй като целите на това правителство не са тези. Това каза на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„Основната цел е да осъществя приемственост, както и някои от инициативите да бъдат продължени и надградени. Има доста неща, които не са започвани. Имаме намерението да ги стартираме. Със сигурност, тъй като нямаме парламент, ще трябва следващото редовно правителство да ги продължи”, каза още Меджидиев.

Той посочи, че основният приоритет на Министерството на здравеопазването е справянето с COVID кризата: „Още през първите дни успяхме да подсигурим достатъчен брой интензивни легла, което е решаващо при евентуално тежка ситуация. Още през първите дни взехме решение за отпускане на безплатни антигенни тестове. Още следващата седмица ще бъдат отпуснати допълнителни средства и за защитни облекла за хората, работещи с COVID-19, както и да се подсигури заплащането на тези, които осигуряват ваксинация.“

„Създадохме експертен съвет, който заседава всеки вторник. На този съвет коментирахме евентуално намаляване на карантината. Проблемът у нас, за разлика от другите държави, които я свалиха напълно, е, че нивото на ваксинация е много ниско. Това е единственото, което ни спира да го направим, но със сигурност ще се постараем да намалим времето на карантината, тъй като в настоящата ситуация всички виждаме, че мутацията и протичането на вируса е много по-различно от предишните вълни. Със сигурност ще съобразим това ваксинираните да имат по-кратък период за изолация”, каза още служебният министър на здравеопазването.

„Съвместно с Бърза помощ успяхме да организираме още екипи в София, които да могат да обслужват населението с цел скъсяване времето на пристигане на линейката, когато има повикване. Това, върху което основно залагаме да работим, извън COVID ситуацията, е един наболял проблем, с който никой министър не пожела да започне. Това е механизмът за остойностяване на лекарския и сестринския труд“, подчерта Меджидиев.

Служебният министър представи и екипа си, в който влизат: д-р Тома Томов, д-р Лидия Чорбанова, д-р Александър Златанов. Политически съветник ще е доц. Бакал Иванов.

Служебният министър съобщи, че вчера е избран нов Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който ще се ръководи от д-р Златанов.