Зеленият сертификат пада на 20 март

0
98
Снимка: БНР

Облекчават противоепидемичните мерки в 3 стъпки

Някъде към 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произлизащи от зеления сертификат, и той да е действащ единствено относно европейския регламент за пътуване, обяви на брифинг Кирил Петков.

Здравният министър проф. Асена Сербезова обяви, че с постепенното облекчаване на мерките не означава, че не си заслужава да се ваксинираме. „Напротив – заслужава си, това се вижда в болничните заведения. 90% от хората, които губят битката с болестта, не са били ваксинирани. Трябва да се научим да живеем с вируса“, посочи тя.

Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че след две години ограничения, проблеми и трудности идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре. Спадането на заболеваемостта бележи ръст в последните 3 седмици. Спадът е 24,8% за последната седмица. Тази седмица очаквам заетостта в болниците да паднат под 5000. „На базата на този анализ ние възприехме методиката, ползвана и в някои други страни в ЕС, на тристъпково облекчаване.

„Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24 февуари, дава възможност на всеки собственик на обект с обществено предназначение, да допуска посетителите без зелен сертификат, той остава за служителите. Допуска се посещението на до 12 деца при присъствени езикови обучения, центрове за развитие на личността – това са организации, които дълго време бяхме ограничавани“, посочи той.

От 5 март влиза втората стъпка – изцяло отпадане на зеления сертификат в обекти, всеки ще може да ги посещава. Изискването остава за персонала. Провеждането на присъствени езикови и обучителни занимания стават при изискване за физическа дистанция и редовно проветряване без каквито и друго да е ограничения. Допуска се смесване и на паралелки. Провеждането на граничния здравен контрол също ще се променя – всеки ще може да влиза в страната със зелен сертификат, какъвто и да е той, безпрепятствано.

На 20 март се очаква посещенията на дейности и услуги да може да се извършват без ограничения. Присъственото обучение в университетите също няма да изисква зелен сертификат.

Проф. Сербезова заяви, че това няма общо с протеста на партия „Възраждане“, тъй като те имат и други искания. Министерството на здравеопазването е направило разчетите кога трябва да се облекчат COVID мерките у нас.

По думите ѝ процентът на ваксинираните у нас е повече от 30%, тъй като се обявява предимно имунизацията на възрастното население. Така тя отговори на въпрос защо властите няма да изпълнят първоначалното си намерение да премахнат зелените сертификати при 60% имунизация на пълнолетното население срещу COVID-19.

„Идеята на зеления сертификат е да улесни движението. Той не трябва да се променя като документ или вид индулгенция, към който се ориентираме само след като сме се ваксинирали. Ние обясняваме, че това не е сертификат за ваксинация, защото има три опции, от които може да се избира. България е с най-тежки показатели в Европа,4, заяви главният здравен инспектор.

Кунчев уточни, че докато обхватът на ваксинация е нисък, България ще си има проблеми, затова ще продължат да работят в тази посока.

Здравните власти обясниха, че маските ще отпаднат най-късно, като не се ангажираха с конкретен срок за това. Трябва да остане и препоръчителният елемент на маските, там, където има струпване на хората.

На този етап тестването на учениците ще продължи, за да може да има реална представа за тяхната заболеваемост, стана ясно от думите на доц. Ангел Кунчев.