Зеленски: Бойкотирайте търговията с Русия

0
72
Володимир Зеленски

Нека войната ги храни, каза украинският президент

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова света да бойкотира търговските отношения с Русия в последното си обръщение във фейсбук.

„От 12 дни се защитаваме. Никога не сме искали тази война. Никога не сме мечтали да убиваме, но трябва да прогоним врага от нашата земя и от живота си. Ние трябва да търпим това. Други народи в Европа не са виждали подобно нещо от 80 години. И на нашата земя се решава дали някой друг в Европа ще стане жертва на същата агресия“, каза държавният глава.

Според Зеленски той е обсъдил това със световните лидери, като се е чул с Еманюел Макрон, Борис Джонсън и Марио Драги.

Държавният глава призова и за бойкот на доставките за Русия:

„Ако инвазията продължи и Русия не се откаже от плановете си срещу Украйна, тогава имаме нужда от нов пакет от санкции срещу войната. Трябва да се обяви бойкот на руския износ, в частност на петрол и петрол продукти от Русия, като това може да се нарече бойкот или просто морал“, каза Зеленски.

„Ако не могат да следват цивилизованите правила, не трябва да получават стоки и услуги. Нека войната ги храни“, каза той.

Зеленски каза, че международната общност трябва да действа още по-решително.

„Когато някой загуби ума си, трябва да изгуби страха си и да забрави за търговията. Трябва да се защитава. Трябва да бъдем морални – и държавите, и компаниите. Необходимо е да се борим срещу нечовешката сила, която иска да се самоунищожи. Успехът на украинската армия, волята на украинския народ, принципът на международните санкции – това е пътят към мира“, каза той.

После Зеленски нарече терор ударите по различни селища на Украйна – с ракети, танкове.

„По нашето знаме няма кръв. Няма и никога няма да има черни петна и свастики. Украинското знаме – това е земята. Мирна, плодородна, златна и без танкове. Това е и небето – мирно, чисто, синьо и без ракети. Така и било, и така ще бъде!“, каза Зеленски.