Зеленски: Мариупол сега е руски концентрационен лагер сред развалините

0
93
Володимир Зеленски
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Русия се опитва да унищожи Донбас, казва украинският президент

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да унищожи Донбас и всички, живеещи там, предаде Асошиейтед прес.

„Постоянните брутални бомбардировки, постоянните руски удари по инфраструктура и жилищни райони показват, че Русия иска да изпразни тази територия от хора. Затова защитата на нашата земя, защитата на нашия народ, е буквално битка за живот“, каза той във вечерното си видеообръщение към нацията.

По думите му градовете в Донбас ще оцелеят само ако Украйна продължава да се държи. „Ако руските нашественици успеят да осъществят намеренията си дори частично, те разполагат с достатъчно артилерия и авиация да превърнат целия Донбас в развалини, както направиха с Мариупол“, каза Зеленски.

ГЕРБ/СДС

Той посочи, че Мариупол, някога един от най-развитите градове в региона, сега е „руски концентрационен лагер сред развалините“.

В големия северен град Харков положението е „брутално“, но украинските войски и агентите на разузнаването са постигнали „важни тактически успехи“, добави Зеленски.

Лавров: Повечето ключови партньори на Русия се съгласиха да плащат газа в рубли

Той каза, че спасителите продължават да претърсват развалините в Киев след ракетните удари в четвъртък. Зеленски изрази съболезнованията си на семейството на Вира Хирич, която загина при обстрела. Украинският президент заяви, че тя е 23-ият журналист, убит във войната.