Зеленски: Ужасяващи жертви взема битката за Северодонецк

0
71
Володимир Зеленски

Руските сили контролират до 80% от града, но не са го превзели

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че битката за Северодонецк взима „ужасяващи“ жертви, тъй като руските сили искат да превземат стратегическия източен град.

„Човешката цена на тази битка е много висока за нас. Тя е просто ужасяваща“, каза Зеленски в Telegram в ежедневното си обръщение към украинския народ снощи. „Битката за Донбас без съмнение ще бъде запомнена във военната история като една от най-жестоките битки в Европа“, добави той.

„Имаме работа с абсолютно зло. И нямаме друг избор, освен да продължим напред и да освободим нашата територия“, добави Зеленски в обръщението си в Telegram, призовавайки Запада да доставя повече оръжия на украинската армия.

Регионалният управител на Луганска област Сергей Гайдай уточни по-рано в понеделник, че руските сили контролират до 80% от Северодонецк, но не са го обградили или превзели заради яростната украинска съпротива. Той добави, че евакуацията от града и достъпът до него са невъзможни, тъй като последните мостове са взривени.

Съседният град близнак Лисичанск също беше обект на интензивен руски обстрел, каза Гайдай. Луганска и съседната Донецка области са част от рускоговорящия регион на Донбас, където украинските сили се бият срещу промосковските сепаратисти от 2014 г. /БГНЕС, АФП