Жена почина след четири отказа за прием в болница

0
57
Снимка: pixabay

Линейката обикаляла 3 часа между лечебните заведения

58-годишна жена със съмнение за мозъчен кръвоизлив почина, след като няколко болници в София отказаха да я приемат. Трагедията се разиграла в началото на годината, съобщава Нова тв.

След като я откриват в безпомощно състояние, близките й търсят спешна помощ. Следват 3 часа обикаляне с линейката, 4 отказа за прием в болница, а когато най-накрая е хоспитализирана и оперирана, се оказва твърде късно. Жената издъхва на 22 януари, след като прекарва 2 седмици в кома.

На 8 януари жената е намерена от своя зет паднала на земята в дома й. Спешна помощ бързо пристига. Лекарката вижда състоянието на жената и казва, че веднага трябва да тръгват. Първо се отправят към „Пирогов”. Оттам са върнати, с обяснението, че няма места, обяснява Николай Стоядинов.

Линейката се отправя към ВМА, но и там им казали, че няма места. След това отиват в „Токуда”, разказва Стоядинов. По думите му там излязъл доктор, който констатирал, че жената е за реанимация. И в тази болница обаче нямало места.

Четвъртата болница, в която отиват, е „Света Анна”. Пак излязъл доктор, пак констатирал, че е за реанимация, но и той казал, че няма места, твърди Стоядинов. Разказът му е потвърден от Спешна помощ.

Тогава започват да чакат 40 минути, за да може диспечерът на Спешна помощ да разбере къде все пак ще я приемат. Линейката се връща към ВМА, където този път приемат жената.

От болниците „Токуда” и „Света Анна” потвърдиха официално, че към онзи момент свободни реанимационни легла не е имало. От „Света Анна” обясниха, че всичките 13 легла от чистата реанимация са били заети. Само толкова са останали, след като 20 реанимационни легла са били отделени и съответно заети с COVID болни.

От „Пирогов” и ВМА казаха, че ще бъде направена проверка, след което ще предоставят становище.

„Всяко лечебно заведение 2 пъти на ден трябва да съобщава колко реанимационни интензивни легла има по всички диагнози. Обикновено има над 30 реанимационни легла и поне 10 са чисти. Трябва да се провери каква информация е имало в ЦСМП”, заяви Пламен Таушанов от Асоциация за закрила на пациентите.

Очевидно жената е имала масивен хеморагичен инсулт, от който най-често се загива, обясни още Таушанов. По думите му България е шампион по смъртност от инсулти в Европа.

„От 2 години болниците са сложени на пътя на COVID вълната. Всички сме преструктурирали много легла. Две трети от персонала на болниците работи инфекциозни болести. Огромни усилия полагаме, за да намалим жертвите”, заяви Методи Ангелов, директор на болница „Сердика”.